Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 17:43

Αποζημίωση με όλα τα λεφτά για όλα τα κιλά

Γράφτηκε από τον
Αποζημίωση με όλα τα λεφτά για όλα τα κιλά

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η χρονιά είναι προεκλογική και το ενδιαφέρον όλων για όλα τα προβλήματα ακολουθεί τον εκλογικό κύκλο της πλειοδοσίας: Και γεφύρια θα σας φτιάξουμε και δρόμους θα αποκαταστήσουμε αλλά και το… δάκο θα καταπολεμήσουμε! Ολοι δηλώνουν έτοιμοι φέτος, να παρατάξουν στόλο ψεκαστήρων και να δώσουν νικηφόρα τη μάχη της δακοκτονίας! Βρε καλώς τα τα παιδιά, που ομολογούν ότι φέτος θα κάνουν αυτό που δεν έκαναν πέρυσι. Δεν επέδειξαν δηλαδή ετοιμότητα και επάρκεια - με αποτέλεσμα να χάσουν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας μερικά εκατομμύρια από την τσέπη τους.

Το ένα ζήτημα λοιπόν είναι να μην γίνει ξανά φέτος ό,τι και πέρσι. Τώρα είμαστε ακόμα στη φάση των υποσχέσεων και των διαβεβαιώσεων. Τι τελικά θα παραχθεί ως αποτέλεσμα θα το μάθουμε μετά τις εκλογές. Ας πούμε όμως ότι φέτος όλα θα γίνουν καλά, θα βοηθήσει κι ο καιρός και θα καταπολεμηθεί ο δάκος. Με τα χαμένα περσινά λεφτά τι θα γίνει; Αφού εμμέσως πλην σαφώς ομολογείται ότι υπήρξε καθυστέρηση στη δακοκτονία, γιατί δεν πληρώνουν οι υπεύθυνοι, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί; Από τη στιγμή που η καταστροφή προκλήθηκε από την προβληματική λειτουργία στο μηχανισμό του κράτους, γιατί δεν υπάρχει αποζημίωση για τους πληγέντες;

Στα εύλογα αυτά ερωτήματα, ευθεία απάντηση δυστυχώς δεν δίνεται. Τα μπερδεμένα και τα κουτοπόνηρα, για διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Ε.Ε. και τάχα κλιματικές αλλαγές, είναι όλα... αέρας φρέσκος. Οι τοπικοί παράγοντες και οι ελαιοπαραγωγοί οφείλουν άμεσα να διεκδικήσουν, πολιτικά αλλά και δικαστικά, αποζημιώσεις για τη χαμένη ελαιοπαραγωγή. Το αίτημα για αποζημίωση, και μάλιστα για... όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά, είναι το πλέον δίκαιο αγροτικό αίτημα των τελευταίων χρόνων.

Οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν για τη δακοκτονία, οπότε δεν φέρουν καμία ευθύνη για την καταστροφή. Οι υπεύθυνοι οφείλουν λοιπόν να πράξουν το αυτονόητο: να τους αποζημιώσουν.

Καλές δηλαδή οι διαβεβαιώσεις για το μέλλον, αλλά υπάρχει ένα δυσάρεστο παρόν, από το οποίο κάποιοι δεν μπορούν να κρυφτούν και πρέπει να πληρώσουν, πολιτικά και οικονομικά.


NEWSLETTER