Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 18:58

Υπεύθυνες προτάσεις και όχι μικροπολιτική εκμετάλλευση

Υπεύθυνες προτάσεις και όχι μικροπολιτική εκμετάλλευση

Εγραφα στις 27 Φεβρουαρίου με τίτλο “Υπεύθυνες προτάσεις και όχι μικροπολιτική εκμετάλλευση” για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ότι “είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας.

Για την υλοποίησή του έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου και όταν η αναφορά και η δέσμευσή του επιδοκιμάστηκε από τους παριστάμενους, ο ίδιος σχολίασε πως στην αίθουσα υπάρχουν πολλοί Μεσσήνιοι. Ομως, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης καθυστέρησαν τις διαδικασίες και δεν εγκρίθηκε έγκαιρα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ετσι, η συζήτηση, η διαβούλευση και η γνωμοδότηση στα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο έπεσε μέσα στην προεκλογική περίοδο. Και αυτό είναι πολύ κακό για το έργο”.

Γι’ αυτό και η έγκριση της μελέτης θα πρέπει να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Η εκρηκτική κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, μόλις λίγο παραπάνω από ένα μήνα πριν από τις εκλογές, δικαιώνει τη συγκεκριμένη άποψη.

Και η κυβέρνηση που έχει δρομολογήσει το έργο με την ένταξή του στις ΣΔΙΤ με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, σύμφωνα και με την ομιλία του πρωθυπουργού στο κλειστό γυμναστήριο της Καλαμάτας, ας το προχωρήσει όσο μπορεί, έστω και προεκλογικά, για να το βρει η επόμενη κυβέρνηση και να το προωθήσει ακόμα πιο γρήγορα.

Είναι το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας και την “αξίζει” την προεκλογική εκμετάλλευση. Μακάρι έστω και την τελευταία στιγμή -αν επιβεβαιωθεί ο προγραμματισμός- πριν τις εθνικές εκλογές να ξέρουμε αν και ποιες μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την κατασκευή του. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να το θεμελιώσει, όπως υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας.

Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη δεν είναι έργο που αφορά την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη. Αφορά την Πύλο, τη Μεθώνη, την Costa Navarino, την Τριφυλία, τη Φοινικούντα, την Κορώνη και το Πεταλίδι και τη σύνδεσή τους με τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα” και το διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Για ένα τέτοιο έργο απαιτούνται υπεύθυνες προτάσεις, γενναίες αποφάσεις και συνεννόηση και όχι κραυγές, αντίδραση και εκμετάλλευση.