Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 19:51

Πουκάμισα αδειανά

Γράφτηκε από την
Πουκάμισα αδειανά

Είναι γνωστό ότι «η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή». Το δόγμα αυτό επιβεβαιώνεται και σε αυτές τις εκλογές. Οποιος έχασε ψάχνει ένα λόγο για να φορτώσει τις ευθύνες στους άλλους.

Οσο θα περνάνε οι μέρες θα διακινούνται τερατώδεις θεωρίες συνωμοσίας και λόγοι για να αποδοθεί η ήττα. Τα πράγματα όμως είναι συνήθως εξαιρετικά πιο απλά. Το πρώτο στοιχείο αφορά το πολιτικό πλαίσιο, τα κόμματα δηλαδή και τη δυναμική τους. Το δεύτερο, αν υπήρχε υποψήφιος ή ομάδα η οποία μπορούσε να σταθεί απέναντι στο πολιτικό κύμα. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το κομματικό κύμα σάρωσε τα πάντα. Καλό είναι αυτό να το κρατήσουν όλοι ως βασικό στοιχείο στις αναλύσεις τους πριν ξεκινήσουν το μαστίγωμα της θάλασσας με θεωρίες συνωμοσίας.

Στο πολιτικό επίπεδο τα κόμματα πλην ΝΔ υπέστησαν συντριπτική ήττα. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ξεφτιλίστηκαν. Οι υποψήφιοι που στήριξαν δεν κατάφεραν να φτάσουν δεύτερη Κυριακή, ενώ όποιον έστω «ακούμπησαν» τη δεύτερη τον έκαψαν! Το πώς και το γιατί έχει εξήγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό ότι δεν διαθέτει στελεχιακό δυναμικό ικανό να παίξει ρόλο στην τοπική κοινωνία. Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης και τα αποτελέσματα αποδεικνύουν με σαφήνεια του λόγου το αληθές. Το ΚΙΝΑΛ έχει στελεχιακό δυναμικό που θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αν υπήρχε ομάδα που θα οργάνωνε και θα καθοδηγούσε σωστά τις δυνάμεις. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν διαθέτει τέτοια ομάδα, παρά μόνο κάτι παρεάκια που παριστάνουν την τοπική ηγεσία.

Ενδιαφέρον -και μήνυμα για το μέλλον- έχει, τέλος, το ότι όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στήριξαν κοινό υποψήφιο, αυτός αφανίστηκε. Οι τοπικές ηγεσίες των κομμάτων, κάνοντας την αυτοκριτική τους για τις επιλογές στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έπρεπε να είχαν παρατηθεί από χθες! Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Πού να βρεθούν άλλοι να ασχοληθούν μ' ένα πουκάμισο αδειανό. Γιατί αυτό είναι τοπικά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.


NEWSLETTER