Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 13:32

Λύσεις για τα πυρηνελαιουργεία και όχι λόγια για εντυπώσεις

Γράφτηκε από τον

 

Ξαναχτύπησε” ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας για το θέμα των πυρηνελαιουργείων, το βράδυ της Κυριακής στον Μελιγαλά, στην τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής Οιχαλίας.

Τόνισε ότι “δεν θα πεθάνουμε, επειδή κάποιοι επιδιώκουν το κέρδος” και καταχειροκροτήθηκε από ένα ακροατήριο, που κάθε χρόνο, για μήνες, μαρτυράει κυριολεκτικά από τη δυσοσμία και το νέφος των πυρηνελαιουργείων. Δεσμεύτηκε ότι θα συνεννοηθεί με τις νέες δημοτικές αρχές για τα μεγάλα και σπουδαία ζητήματα κι επεσήμανε πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα, σκουπίδια και πυρηνελαιουργεία, έχουν προτεραιότητα.

Επικοινωνιακά με τέτοιες αναφορές τα πάει μια χαρά ο κ. Νίκας. Οπως τα πήγε τα τελευταία χρόνια ως δήμαρχος με τις αναφορές - μηνύσεις κατά ιδιοκτητών πυρηνελαιουργείων και τις καταγγελτικές δηλώσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά στις αρχές του χρόνου ότι “η δυσωδία δεν μπορεί να οδηγεί σε γενική παραλυσία. Υπάρχει πρόβλημα, πρόβλημα στο νοσοκομείο, πρόβλημα στην πόλη, πρόβλημα σε χωριά κατά καιρούς. Ούτε κάνουμε μία μήνυση για το θεαθήναι, για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτός, ο οποίος ρυπαίνει -και δεν αναφέρομαι σε όλους- και ρυπαίνει για το κέρδος, πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Σ' αυτό θα επιμένουμε. Δεν είναι δυνατόν να μηνύουμε και να μην καλούμαστε στο δικαστήριο”.

Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα στην πράξη, να δοθεί λύση, όχι στα λόγια, στην επικοινωνία και τις εντυπώσεις. Γιατί και να ελεγχθεί αυτός που ρυπαίνει, αν είναι να τιμωρηθεί μ’ ένα πρόστιμο, άντε μεγαλύτερο από τα καθιερωμένα που επιβάλλονται κάθε χρόνο, δεν θα γίνει τίποτα. Δεν θα βελτιωθεί στο παραμικρό η κατάσταση και ένας νέος δήμαρχος θα ωρύεται επικοινωνιακά, θα χαϊδεύει τα αυτιά του κόσμου, θα κάνει ξανά μήνυση, αλλά... μία από τα ίδια.

Κάποια στιγμή ο κ. Νίκας ως περιφερειάρχης πλέον μαζί με τους νέους δημάρχους θα πρέπει να απαιτήσουν από την Πολιτεία, την κυβέρνηση να υπάρξει πολιτική βούληση και να εξετάσει σοβαρά τις επιστημονικά υπεύθυνες λύσεις εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ολα τα άλλα είναι για τις εντυπώσεις και για τη διαιώνιση μιας κατάστασης που δεν τιμάει κανέναν.