Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 18:07

Να παταχθεί η εποχική ρύπανση

Γράφτηκε από τον
Να παταχθεί η εποχική ρύπανση

Μαύρο ήταν το χρώμα των νερών στον ποταμό Αρι την περασμένη εβδομάδα, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες για βρόμα και ρύπανση στη γράνα Μουτελάκη, ένα πυκνό σύννεφο καπνού σκέπαζε χθες το πρωί τη θάλασσα μπροστά από την Καλαμάτα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν και οι γνωστές ευωδίες. Εχει ξεκινήσει το ετήσιο πάρτι υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας.

Μέσα από τα ποτάμια και τις γράνες, κάποιοι σπρώχνουν προς τη θάλασσα -δηλαδή το πιάτο μας- τα απορρίμματά τους. Το κακό είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει με σιγουριά ποιοι είναι οι υπαίτιοι της ρύπανσης των ποταμιών. Η επανάληψη κάθε χρόνο της ίδιας κατάστασης επιβάλλει τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Οσοι εμπλέκονται στον έλεγχο θα έπρεπε να έχουν ήδη συντάξει ένα σχέδιο δράσης και να έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή του. Οι έλεγχοι κατόπιν εορτής και μετά από υποδείξεις και καταγγελίες από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής δεν αποδίδουν. Οσοι προχωρούν σε ενέργειες ρύπανσης το κάνουν με πλήρη συναίσθηση των πράξεών τους και με μοναδικό γνώμονα το ατομικό τους συμφέρον. Δεν πρόκειται δηλαδή για ατυχήματα και απροσεξίες, αλλά για απολύτως σκόπιμες ενέργειες που εκδηλώνονται λίγο πριν από κακοκαιρίες, με την ελπίδα να φτάσουν όλα στη θάλασσα χωρίς να καταλάβει κάποιος κάτι.

Η νέα περιφερειακή αρχή σωστά έχει προβεί σε προειδοποιήσεις για την επιβάρυνση που προκαλούν τα πυρηνελαιουργεία στην ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει όμως να εντείνει τους ελέγχους και στις άλλες πηγές ρύπανσης. Η εποχική ρύπανση μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από συστηματικούς και επίμονους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα.


NEWSLETTER