Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 14:03

Να φύγουν οι χρεοκοπημένοι από την αγροτική οικονομία

Γράφτηκε από τον

 

Ψηφίστηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς. Ενα ακόμα νομοθέτημα το οποίο προσπαθεί να αναστήσει ή να συντηρήσει έναν νεκρό θεσμό.

Οι συνεταιρισμοί στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι χρεοκοπημένοι και καταχρεωμένοι, ελάχιστοι έχουν ρόλο και παρέμβαση στα προϊόντα που διαχειρίζονται. Η κατάσταση είναι τραγική και έτσι θα παραμένει όσο δεν γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια εξυγίανσης και δημιουργίας τους από μηδενική βάση. Ολες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια προσπαθούν με παυσίπονα να αντιμετωπίσουν μια βαριά ασθένεια και αποτυγχάνουν καταστρέφοντας συνολικά την αγροτική οικονομία. Οι μόνοι που ωφελούνται από την ημιθανή κατάσταση είναι τα δομημένα συστήματα εξουσίας που λυμαίνονται επί σειρά ετών το χώρο των συνεταιρισμών.

Το νέο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των συνεταιρισμών και η δυνατότητά τους να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια και να λειτουργήσουν περισσότερο ως επιχειρήσεις της αγοράς. Αυτό ακούγεται ωραίο, αλλά θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει γιατί κανένας επιχειρηματίας δεν πρόκειται να επενδύσει χρήματα χωρίς να έχει και την απόλυτη εξουσία στη λήψη των αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως ο δρόμος των συνεταιρισμών στο μέλλον είναι να λειτουργήσουν ως καλά δομημένες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Αν αυτό γίνει κοινή συνείδηση όσων ασχολούνται με την αγροτική οικονομία, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά αυτό δεν θα ανοίξει ποτέ όσο συντηρούνται χρεοκοπημένες δομές και πελατειακά δίκτυα.

Οι συνεταιρισμοί αλλά και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα αγροτικά προϊόντα χρειάζονται ένα συνολικά νέο πλαίσιο, προκειμένου να λειτουργήσει με όρους υγιούς ανταγωνισμού η αγορά. Επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί καταχρεωμένα στις τράπεζες, με αδυναμία πληρωμής οφειλών στο Δημόσιο παραμένουν ενεργά για να μην εγγράφονται οριστικές ζημιές στις τράπεζες δημιουργώντας ανισορροπία και στρέβλωση στην αγορά. Οσο αυτό δεν αντιμετωπίζεται δεν πρόκειται κανένα μέτρο να λειτουργήσει θετικά για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή.