Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 19:01

Λειτουργίες που ήρθαν για να μείνουν

Γράφτηκε από τον
Λειτουργίες που ήρθαν για να μείνουν

Το ακραίο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του έδειξε ότι αποδίδει.

Περιορίστηκαν οι άσκοπες βόλτες και έμεινε περισσότερος κόσμος στο σπίτι του. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βεβαίως και πριν την απαγόρευση είχε υπακούσει στις εντολές και είχε δείξει αυτοσυγκράτηση, υπήρχε όμως μια σημαντική μερίδα η οποία λειτουργούσε με το… έλα μωρέ τώρα, προσέχουμε… ας πάμε και μια βόλτα μέχρι το χωριό να μαζέψουμε χόρτα! Η απερισκεψία των λίγων έφερε τελικά την απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους, μήπως έτσι δεν γίνεται πάντα; Οι απαγορεύσεις δεν τίθενται για τους λίγους που δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά; Με δυο λόγια η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν ένα απαραίτητο μέτρο που μάλλον καθυστέρησε και θα έπρεπε να είχε επιβληθεί από την περασμένη εβδομάδα, πριν δηλαδή από το Σαββατοκύριακο. Επιπρόσθετα, με το μέτρο αυτό εξασφαλίζεται η καλύτερη αστυνόμευση των πόλεων και των χωριών τις νυκτερινές ώρες.

Η παρούσα κρίση θα μας αναγκάσει να είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι ως πολίτες. Θα επιβάλει ταυτόχρονα στο κράτος την ανάγκη να αναζητήσει νέα εργαλεία για την προστασία και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η χρήση των νέων τεχνολογιών δεν θα περιοριστεί στο μέλλον μόνο στο «εξοδόχαρτο» με την αποστολή sms, αλλά θα αφορά και την παροχή μιας σειράς από υπηρεσίες που ταλαιπωρούν σήμερα χωρίς λόγο τους πολίτες και φορτώνουν με κόστος το Δημόσιο. Η αποστολή για παράδειγμα ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων από το γιατρό απευθείας στους ασφαλισμένους δεν μπορεί παρά να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος μόνιμα πάσχοντες να επισκέπτονται γιατρούς μόνο για τη συνταγή, και να μην μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι μετά από αυτή την κρίση τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Δεν ξέρουμε πόσα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει μια νέα σχέση εξ αποστάσεως σε πολλές λειτουργίες και σε πολλούς τομείς. Μένει να προσέξουμε, για να ζήσουμε τη νέα εποχή που θα ανατείλει.


NEWSLETTER