Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020 20:44

Νομιμοποίηση ή οριστική κατάργηση του σαϊτοπόλεμου   

Γράφτηκε από τον
Νομιμοποίηση ή οριστική κατάργηση του σαϊτοπόλεμου   

 

Οι συλλήψεις από την αστυνομία τριών σαϊτολόγων επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του σαϊτοπόλεμου.

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό έχουν ελαχιστοποιήσει φέτος την κατασκευή αυτοσχέδιων σαϊτών και κροτίδων κι έχουν ακυρώσει τον όποιο προβληματισμό για τη συνέχιση ή όχι του συγκεκριμένου εθίμου μετά το περσινό τραγικό δυστύχημα. Η ενασχόληση όμως κάποιων, ακόμη και μέσα σε αυτό το περιβάλλον των απαγορεύσεων, με την κατασκευή σαϊτών δείχνει ότι υπάρχει κόσμος που δεν θα αποδεχτεί εύκολα την κατάργηση του συγκεκριμένου εθίμου. Κάτι που δείχνει ότι σταδιακά μαζί με τη λήθη το έθιμο θα επανέλθει.

Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί με αστυνομικά μέτρα να απαγορευτεί και να τελειώσει το συγκεκριμένο έθιμο, το οποίο έχει λαϊκή απήχηση σε συμμετέχοντες και θεατές. Οι δημοτικές αρχές -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για τη διατήρηση ή την κατάργηση του σαϊτοπόλεμου. Προτιμούν να αφήνουν τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους. Είναι η εύκολη λύση της ουδετερότητας και της αποφυγής του πολιτικού κόστους, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν μία σειρά ζητήματα σε σχέση με το περσινό δυστύχημα.

Η βολική ουδετερότητα θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να δώσει τη θέση της σε μία υπεύθυνη στάση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων. Αν υπάρχει η επιλογή της διατήρησης του εθίμου, αυτό θα πρέπει να γίνεται με αυστηρούς κανόνες ασφάλειας για τους συμμετέχοντες και τους θεατές. Αν τα πράγματα αφεθούν στην τύχη τους, απλώς θα περάσουμε από μια ψευτονόμιμη σε μια απολύτως παράνομη ενασχόληση, που θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ακόμα πιο επικίνδυνων καταστάσεων.

Η νομιμοποίηση του σαϊτοπόλεμου και η διεξαγωγή του με όρους και κανόνες ασφαλείας είναι η μόνη υπεύθυνη στάση, προκειμένου και το φολκλορικό στοιχείο ενός πασχαλινού τοπικού εθίμου να μην χαθεί και η ασφάλεια όλων να διασφαλιστεί.    Αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η αυστηρή αστυνομική επιτήρηση μέχρι να σταματήσει η κατασκευή και η ρίψη σαϊτών σε όλη την περιοχή.


NEWSLETTER