Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 18:46

Προτεραιότητα η διάνοιξη της Κρήτης και η τουριστική ανάπτυξη

Γράφτηκε από τον
Προτεραιότητα η διάνοιξη της Κρήτης και η τουριστική ανάπτυξη

 

Θετική είναι η προοπτική για την ολοκλήρωση της διάνοιξης της Κρήτης και για την τουριστική ανάπτυξη και την περαιτέρω αξιοποίηση της Ανατολικής Παραλίας της Καλαμάτας.

Η δημοτική αρχή κινεί τις διαδικασίες των μελετών, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι τα συγκεκριμένα θέματα είναι στις προτεραιότητές της. Διαδικασίες που, όμως, θα είναι χρονοβόρες, καθώς σχετίζονται με γραφειοκρατικά εμπόδια και με τα συμφέροντα πολιτών, που βάζουν το στενό και κοντόφθαλμο ατομικό συμφέρον πάνω απ’ όλα.
Το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι στην προκήρυξη που θα εγκριθεί την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, πέρα από την πολεοδομική μελέτη, περιλαμβάνονται η πράξη εφαρμογής, μελέτες ρεμάτων και γεωλογικές, καθώς και η περιβαλλοντική, που σε προηγούμενες σημαντικές πολεοδομικές μελέτες δεν είχαν προβλεφθεί εξαρχής και ήταν αιτία για καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες.
Σύμφωνα με την υπηρεσιακή εισήγηση, η συγκεκριμένη περιοχή, 440 στρεμμάτων, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη της Καλαμάτας, καθώς περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου της πόλης που δεν έχει ακόμα οργανωθεί πολεοδομικά. Η ολοκλήρωση της χάραξης και διάνοιξης της οδού Κρήτης θα δώσει τη δυνατότητα της αποσυμφόρησης της παραλιακής οδού Ναυαρίνου (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες) και της ενίσχυσης και επέκτασης των χρήσεων αναψυχής, αθλητισμού και τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο.
Το κρίσιμο κομμάτι για την τουριστική ανάπτυξη είναι το τμήμα από την Κρήτης έως τη Ναυαρίνου, που μπορεί να δώσει τις κλίνες που λείπουν από την πόλη και να οδηγήσει στην πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού και στην αλλαγή της εικόνας όλου του ανατολικού παραλιακού μετώπου.
Αύριο ξεκινάει η προσπάθεια και ανοίγεται ένας δρόμος που δεν είναι ρόδινος, αλλά στρωμένος με εμπόδια, τα οποία για να αντιμετωπιστούν, απαιτούν πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, κοινό μέτωπο της δημοτικής αρχής με τις δημοτικές παρατάξεις. Το ζήτημα της χρηματοδότησης δεν έχει επιλυθεί και όπως παρατήρησε ο δήμαρχος “η διαδικασία ξεκινάει μ’ ένα ποσό 30.000 ευρώ για φέτος και αυτό μεταφέρεται και στα επόμενα χρόνια για να γίνει η μελέτη”. Ο ίδιος, όσον αφορά τη χρηματοδότηση όλων αυτών των διαδικασιών, είπε ότι “ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, για να στηρίξει και να βρει τρόπο να χρηματοδοτηθεί η πολεοδόμηση της περιοχής και η διάνοιξη της Κρήτης”.
Επειδή το ζήτημα της χρηματοδότησης είναι καθοριστικό, από αύριο το βράδυ κιόλας, μετά την έγκριση για την προκήρυξη των μελετών, δημοτική αρχή και παρατάξεις οφείλουν να θέσουν σε προτεραιότητα το ζήτημα της διάνοιξης της Κρήτης και της Ανατολικής Παραλίας και να αρχίσουν τις πιέσεις προς την κεντρική εξουσία για την εξασφάλιση των χρημάτων που απαιτούνται. Θα είναι κρίμα και αδικαιολόγητο οι διαδικασίες αυτές να κρατήσουν χρόνια, όπως έχει γίνει με άλλες σημαντικές πολεοδομικές μελέτες του Δήμου Καλαμάτας.


NEWSLETTER