Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 19:30

Οι μελέτες δεν είναι γουρούνι στο σακί!

Γράφτηκε από τον
Οι μελέτες δεν είναι γουρούνι στο σακί!

 

Η δημοσιοποίηση χθες από την «Ε» της μελέτης για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας και ειδικότερα αυτά στην περιοχή του Νέδοντα, που προτείνει η μελέτη του «Μορέα», επιβεβαιώνει την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις χρειάζονται σοβαρή και τεκμηριωμένη αξιολόγηση.

Γιατί άραγε να μαζευτούν όλα τα νερά των ρεμάτων πάνω από τον περιφερειακό προκειμένου με σήραγγα 800 μέτρων να οδηγηθούν στο Νέδοντα; Θα αντέξει ο Νέδοντας όλα αυτά τα νερά; Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις και πρέπει οπωσδήποτε να ξηλωθεί το πάρκο στο αναψυκτήριο και να ξανακατασκευαστεί από την αρχή; Πόσο θα είναι το τελικό κόστος όλων αυτών των παρεμβάσεων μαζί με τις αναγκαίες νέες αναπλάσεις που θα χρειαστούν; Τα 102 εκατομμύρια ευρώ που προτείνονται... αρκούν ή θα χρειαστούν άλλα τόσα για τις πληγές που θα ανοίξουν σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας;

Εχουμε την αίσθηση ότι με συνοπτικές διαδικασίες επιχειρείται μια τεράστια παρέμβαση στην πόλη της Καλαμάτας, η οποία έχει υψηλό κόστος αλλά και αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας νέων προβλημάτων στο μέλλον. Υπάρχουν αναμφίβολα ειδικοί τεχνικοί οι οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν τις προτάσεις και να αναζητήσουν τις βέλτιστες λύσεις. Ο Δήμος Καλαμάτας, τον οποίο αφορά κυρίως το συγκεκριμένο ζήτημα, οφείλει να αναζητήσει άμεσα τη μελέτη και να ξεκινήσει ανοιχτή διαβούλευση για το θέμα, φροντίζοντας ταυτόχρονα να εξετάσει με ειδικούς τις συγκεκριμένες προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις αυτού του κόστους και αυτού του μεγέθους χωρίς το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι τοπικοί παράγοντες πρέπει να συζητήσουν διεξοδικά και να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά και πρόσθετα έργα τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της πόλης. Η μελέτη για τόσο μεγάλες παρεμβάσεις δεν είναι «γουρούνι στο σακί» και δεν μπορεί να υιοθετηθεί απλώς γιατί την έκανε μια κοινοπραξία, στο πλαίσιο μάλιστα μιας δωρεάν παροχής. Εχουμε δε επισημάνει και παλιότερα ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτές τις δωρεάν μελέτες, που αλλού είναι... αβέρτες κι αλλού μίζερες και σφιχτές.


NEWSLETTER