Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 15:46

Εκχώρησαν σε άλλους το δικαίωμα της απόφασης

Γράφτηκε από τον

Οποιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για την ουσία του ζητήματος όσο και για την επάρκεια πολιτικών παραγόντων, δημοτικών συμβούλων και παρατάξεων.

Αντιλήφθηκε ποιος μιλά με επιχειρήματα και ποιος σπεύδει να αγοράσει «γουρούνι στο σακί» ταυτιζόμενος άκριτα με τη μία ή την άλλη πλευρά κλείνοντας τα μάτια στο προφανές.

Αυτό που έγινε ειδικότερα την ώρα της ψηφοφορίας απέδειξε ότι οι παρατάξεις που συγκροτούν τη δημοτική αρχή αδυνατούν να θέσουν στοιχειωδώς την ατζέντα και να δημιουργήσουν πλειοψηφία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Το καταπληκτικό είναι ότι αυτό συνέβη σε ένα μεγάλο θέμα, όπως είναι ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος με τις θέσεις όλων των παρατάξεων γνωστές και με ανοιχτό το πεδίο για επίτευξη συγκλίσεων και κατάθεση μιας ενιαίας πρότασης. Οταν αυτό δεν επιτυγχάνεται σε ένα τέτοιο θέμα, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δύσκολα από δω και πέρα θα υπάρξουν συγκλίσεις σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει ότι οι βασικές παρατάξεις της μειοψηφίας βρίσκουν κοινή γλώσσα και κοινό βηματισμό. Ο καθένας κάνει από την πλευρά του ένα βήμα πίσω και καταλήγουν σε κοινές προτάσεις, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα πλέον στη δημοτική αρχή. Η κοινή πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας για τη ΜΠΕ του δρόμου και η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε ήταν σαφώς πιο συγκροτημένη και ρεαλιστική. Η πρόταση της δημοτική αρχής αντίθετα ήταν μπερδεμένη και ασαφής, ενώ επιπρόσθετα δεν είδε ότι εντός του Δημοτικού Συμβουλίου συγκροτείται μέτωπο, με αποτέλεσμα να μην κάνει καμία προσπάθεια ενσωμάτωσης όλων των απόψεων σε μια ενιαία ή έστω ξεκάθαρα πλειοψηφική πρόταση. Αποτέλεσμα, να μην ληφθεί τελικά καμία απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο να βγει διχασμένο και να εκχωρηθεί η δυνατότητα να αποφασίσουν άλλοι για το τι θα συμβεί στην περιοχή. Αυτό είναι και η απόλυτη αποτυχία της αυτοδιοίκησης.