Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 19:30

Λογικές με το βλέμμα στο μέλλον

Γράφτηκε από τον
Λογικές με το βλέμμα στο μέλλον

Οι δήμοι... καλά κάνουν και ζητούν, γιατί υπηρετούν τα στενά συμφέροντα του τόπου τους, των κοινωνιών τους.

Κοντόφθαλμα, ψηφοθηρικά βλέπουν το μικρό, το κομμάτι που τους αφορά. Αδυνατούν ή δεν θέλουν να δουν το μεγάλο, το όλο, να λειτουργήσουν ανοιχτά, με ευρύτητα και προοπτική, με το βλέμμα στο μέλλον.

Με τέτοιες λογικές και λειτουργίες το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ζητεί ο νέος δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος, αυτός που φτιάχνεται για τα επόμενα 30 και 50 χρόνια, αφού δεν μπορεί να περάσει μέσα από την πόλη, να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά σ’ αυτήν. Λογική που διακυβεύει το μέλλον και υπονομεύει την ανάπτυξη της Μεσσήνης προς την παραλία, που σφίγγει και πνίγει την οποιαδήποτε προοπτική της.

Εμμένοντας σ’ αυτή τη λογική το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε προχθές να ζητήσει δρόμο πρόσβασης από τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα” στην Αρχαία Μεσσήνη μέσω ή παραπλεύρως της Βαλύρας, από κόμβο του αυτοκινητόδρομου στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά που δεν υπάρχει.

Στην ίδια λογική είναι και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας, που ζητεί δρόμο πρόσβασης στην Αρχαία Μεσσήνη, μέσω Μελιγαλά και Νεοχωρίου, από τον ίδιο άφαντο κόμβο.

Ετσι θεωρούν πως τους συμφέρει, έτσι αποφασίζουν.

Υπάρχει και μια τρίτη προοπτική - πρόταση, προεκλογική του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, που φαίνεται πιο λογική, ανοιχτή, ευρεία, εφικτή στην υλοποίηση σε κόμβο του αυτοκινητόδρομου που υπάρχει: Είναι από τον κόμβο Αρφαρών προς το Πλατύ, με παράκαμψη του χωριού, με κατεύθυνση δυτική προς το Αριστοδήμειο, βόρεια του χωριού που θα βγαίνει ακριβώς στη Λάμπαινα, στα Χάνια, στη διασταύρωση της 7ης επαρχιακής οδού προς την Αρχαία Μεσσήνη. Είναι δρόμος που πέρα από την επισκεψιμότητα στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, θα εξυπηρετεί και την πρόσβαση σε χωριά του Δήμου Μεσσήνης, στην Ανδρούσα και το Τρίκορφο, γιατί είναι ο πιο ευθύς και σύντομος δρόμος.

Με τέτοιες λογικές και έργα υπηρετείται η πρόοδος, η προοπτική της ανάπτυξης, το κοινό καλό, το γενικό συμφέρον. Χωρίς κοντόφθαλμη ματιά για τα συμφέροντα στο Πλατύ και στο Αριστοδήμειο.

Τέτοιες λογικές και λειτουργίες έχει ανάγκη ο τόπος, με το βλέμμα στα επόμενα 30 και 50 χρόνια.

Χωρίς να ξεχνιούνται και να υπονομεύονται όλες οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η 7η επαρχιακή και οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες.


NEWSLETTER