Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 18:03

Ο δήμος οφείλει να τελειώσει τα δικά του έργα

Γράφτηκε από τον
Ο δήμος οφείλει να τελειώσει τα δικά του έργα

 

 

Για τα ρέματα στη γειτονιά της (Γλαύκου - Μπακογιάννη) και στην ευρύτερη περιοχή (Βαγγ. Δράκου), όπου προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές και μια γυναίκα έχασε τη ζωή της στις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, ρώτησε χθες τον δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή.

Την απάντηση την έδωσε μόνη της, καθώς δεν έχει γίνει τίποτα και δεν προβλέπεται να γίνει από το δήμο και τη ΔΕΥΑΚ, αφού οι περιοχές αυτές περιλαμβάνονται στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” των 102 εκ. ευρώ. Εργο σπουδαίο, αλλά πότε θα ξεκινήσει και πότε θα γίνει... ένας Θεός ξέρει.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι πλέον τα ρέματα είναι ευθύνη της Περιφέρειας, αλλά παρατήρησε ότι ο δήμος δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και καθαρίζει ρέματα, όπως αυτό το κρίσιμο των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία.

Με τους καθαρισμούς ο δήμος δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του. Και ξεκαθαρίζω: Στο μεγάλο αντιπλημμυρικό του “Μορέα” η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και ο δήμος οφείλει να υπενθυμίζει, να ενοχλεί και να πιέζει για τη μείζονα σημασία του έργου.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και για το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων: Να υπενθυμίσει στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου -το γνωρίζει πολύ καλά απ’ όταν ήταν δήμαρχος- ότι το έργο της αποκατάστασης των ζημιών έμεινε στη μέση και πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, για να προστατευτεί η Θουρία. Το χωριό παραμένει ανοχύρωτο σε μια πλημμύρα σαν του 2016.

Και το τρίτο και πιο σημαντικό για το δήμο είναι πως πρέπει να ολοκληρώσει τα δικά του έργα: Τα δύο αντιπλημμυρικά στον εθνικό δρόμο από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο και τον Αντικάλαμο, λίγο πριν το ΤΕΙ. Οσον αφορά το τρίτο, στην οδό Σπάρτης από την Παναγίτσα στο Νέδοντα, μάλλον δεν χρειάζεται, λόγω του έργου του “Μορέα”.

Είναι αμαρτία και τον επόμενο χειμώνα να πλημμυρίζουν ο παλιός εθνικός δρόμος και το τμήμα μπροστά από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Αν για το τμήμα της Θουρίας υπάρχει το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, για το δεύτερο τμήμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο πρόβλημα και δεν υπάρχει δικαιολογία.

Ας συνεχιστεί από το Σεπτέμβριο. Την αντιπλημμυρική θωράκιση, την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αφορά.


NEWSLETTER