Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 20:44

Το τρένο θα είναι για το ταξίδι

Γράφτηκε από τον

Με θερμά λόγια για το τρένο και τον σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο μίλησε χθες, στη συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Κι έδειξε να τα πιστεύει, δεν ήταν για τις εντυπώσεις ή ψηφοθηρικές αναφορές, για να γίνει αρεστός στους φίλους του σιδηροδρόμου.

Για μας, που θυμόμαστε τους πρώτους μήνες της δημαρχοντίας Νίκα στην Καλαμάτα, αυτή η αλλαγή αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Γιατί τότε ο νέος δήμαρχος δεν έβλεπε με καλό μάτι το τρένο στην πόλη και ζητούσε να καταλήγει στο Ασπρόχωμα. Στην πορεία οι αρνητικές αυτές απόψεις μετριάστηκαν, λειάνθηκαν και ο περιφερειάρχης Νίκας έφθασε να είναι ένθερμος υποστηρικτής του τρένου.

Χθες σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς σιδηρόδρομο και πως το τρένο πρέπει να ξανασφυρίξει, αναφέρθηκε στην εμπορική αξιοποίηση της γραμμής και υπενθύμισε ότι το έφτιαξε ο Τρικούπης με τα δεδομένα της εποχής. Είπε για την αξιοποίηση της μετρικής γραμμής στην Ελβετία, εκτίμησε πως το χρειαζόμαστε για την υποστήριξη των ΒΙΠΕ και ότι μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό, χωρίς να αποκλείει την επιβατική κίνηση και ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποδέχεται ευχαρίστως την επαναλειτουργία της γραμμής.

Ως φίλος του σιδηροδρόμου, παιδί σιδηροδρομικού που έγραψε αμέτρητα ταξίδια στη γραμμή Καλαμάτα - Αθήνα κυρίως με το νυχτερινό και την ταχεία, θα έπρεπε να συνυπογράφω ανεπιφύλακτα. Ομως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μακριά από τις επιθυμίες και τα όνειρά μας. Και αυτό γιατί η γραμμή που έφτιαξε ο Τρικούπης το 1900, με τα δεδομένα της εποχής, δεν θα αλλάξει. Θα είναι η ίδια χάραξη. Το τρένο θα περνάει από το Ισαρη, τους Χράνους, το Λεύκτρο, το Ρούτσι, το Μάναρη, το Καλογερικό, το Στενό, το Παρθένι, το Ελαιοχώρι και θα κάνει τον κύκλο με τα παραπάνω χιλιόμετρα για να περάσει κοντά στον Αχλαδόκαμπο. Μαγευτική διαδρομή μέσα στις γαλαρίες και τις εντυπωσιακές γέφυρες, τα εγκαταλελειμμένα πέτρινα κτήρια των σταθμών, όμως καθόλου ανταγωνιστική στις οδικές μεταφορές και τον αυτοκινητόδρομο με τη σύγχρονη χάραξη και κατασκευή.

Το τρένο και να ξανασφυρίξει, για να μην κοροϊδευόμαστε, θα είναι ζημιογόνο, επιδοτούμενο και με επιβάτες που θα το επιλέγουν για να απολαύσουν το ταξίδι και τη μοναδική διαδρομή και όχι για να πάνε γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία στη δουλειά τους.