Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 19:01

Eλεγχοι και προσοχή για ασφαλή ελαιοσυγκομιδή

Eλεγχοι και προσοχή για ασφαλή ελαιοσυγκομιδή

Η Μεσσηνία βρίσκεται πλέον στο φουλ του ελαιομαζώματος. Εκατοντάδες εργάτες γης μαζί με μόνιμους κατοίκους αλλά και προσωρινά διαμένοντες μαζεύουν ελιές.

Έρχονται καθημερινά σε επαφή στα κτήματα, στα ελαιοτριβεία και στα λειτουργούντα καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης και εφοδίων. Η ύπαιθρος της Μεσσηνίας όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχει… Δεκαπενταύγουστο με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα πλαίσια της πανδημίας.    

Έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει ότι φέτος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τη διαχείριση του εποχικού συνωστισμού για να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Οι εποχικοί εργάτες αλλά και όσοι καταφθάνουν αυτή την περίοδο στα χωριά από τα αστικά κέντρα μπορούν να μετατραπούν σε υγειονομική βόμβα. Η διαπίστωση των ειδικών επιστημόνων για διασπορά κορονοϊού στις περιοχές που πραγματοποιείται ελαιοσυγκομιδή λοιδορήθηκε από τους σοφούς παντογνώστες των social media αλλά έχει βάση. Οι επιστήμονες βλέπουν στοιχεία και γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, δεν μεταφέρουν εκτιμήσεις του κάθε ψώνιου που νομίζει ότι ξέρει τι γίνεται στην Πέρα Ραχούλα και άρα… δεν κολλάει στον ευλογημένο τόπο!
Τα Βαλκάνια «βράζουν» και δεν είναι τυχαίο ότι αγροτικοί νομοί της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται «στο κόκκινο» εδώ και εβδομάδες. Εκεί δεν είχαν ούτε λεωφορεία ούτε νεανικά πάρτι, αλλά εργάτες σε χωράφια που μάζευαν τη σοδειά, ό,τι δηλαδή γίνεται αυτή την εποχή και στη Μεσσηνία. Τα rapid test που ξεκίνησαν να γίνονται σε εργάτες γης είναι μία σημαντική πρωτοβουλία των φορέων της αυτοδιοίκησης, και ελπίζουμε να αποδώσει καρπούς έτσι ώστε να εντοπιστούν γρήγορα πιθανές εστίες και να μην επεκταθεί ο ιός. Η ολοκλήρωση της ελαιοσυγκομιδής είναι τεράστιο ζήτημα για την τοπική οικονομία. Τα τεστ σε συνδυασμό με τη λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης είναι το μόνο που μπορεί να γίνει για να μην έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τραγικές συνέπειες για την περιοχή. Χρειάζεται προσοχή από όλους και διαρκής επαγρύπνηση για να προλάβουμε τα χειρότερα.