Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 16:20

Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη

Γράφτηκε από τον

Οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της πανδημίας μετά από καραντίνα εβδομάδων φέρνει ανακούφιση σε πολίτες και κυβερνητικούς παράγοντες.

Η κατάσταση παραμένει βεβαίως κρίσιμη με εκατοντάδες διασωληνωμένους, ενώ δεκάδες είναι οι θάνατοι που καταγράφονται καθημερινά. Ο κορονοϊός δεν είναι μια απλή γρίπη και αυτό το έχουν καταλάβει πλέον όλοι όσοι έχουν στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα. Ο φόβος για την υγεία, η ανασφάλεια για τις οικονομικές επιπτώσεις και η κόπωση από την απομόνωση έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό περιβάλλον. Οι πολίτες ασφυκτιούν και αγωνιούν. Σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων, αλλά ούτε απαισιοδοξία και καταστροφολογία.

Στη Μεσσηνία μέχρι τώρα η κατάσταση εξελίσσεται με ικανοποιητικό τρόπο. Τα κρούσματα είναι λίγα, ενώ το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν έχει υποστεί πίεση. Ο καλός καιρός δεν βοήθησε στην εξάπλωση στην πρώτη φάση, ενώ οι εργάτες γης για το ελαιομάζεμα ευτυχώς δεν επιβάρυναν την κατάσταση. Υπάρχει αισιοδοξία ότι η περιοχή θα περάσει και αυτή τη φάση της πανδημίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Η κατάσταση βεβαίως μπορεί να ξεφύγει μιας και ευαίσθητες ομάδες, όπως οι εργάτες γης, αν δεν προσεχθούν μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το άνοιγμα της οικονομίας πριν τα Χριστούγεννα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για βεβιασμένες κινήσεις και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά θα πρέπει τους επόμενους μήνες να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Η τήρηση αυστηρών μέτρων και η ιδιαίτερη προσοχή του καθένα μας ατομικά είναι τα βασικά όπλα σε αυτόν τον πόλεμο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την κόπωση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ψυχολογικά και οικονομικά, αλλά αν βιαστούμε και δεν προσέξουμε θα προκληθούν πολλαπλάσια προβλήματα και σε κάποιες περιπτώσεις μη επανορθώσιμα. Τα πάντα διορθώνονται εκτός από τις ζωές που χάνονται.