Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 15:16

Σαφήνεια και σοβαρότητα

Γράφτηκε από τον

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά έχει κουράσει και συνολικά την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αντοχής και αυτό μέρα με τη μέρα φαίνεται όλο και περισσότερο. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτή την ιδιότυπη ομηρία και το δείχνει με κάθε τρόπο ζώντας ουσιαστικά… επικινδύνως. Η κίνηση τα πρωινά στους δρόμους της Καλαμάτας θυμίζει εποχές πριν από τον κορονοϊό -μόνο τα κλειστά καφέ υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε σε κανονικότητα. Καραντίνα υπάρχει ουσιαστικά μόνο τις νυχτερινές ώρες.
Οι πολίτες με τη συμπεριφορά τους δείχνουν πλέον ότι θέλουν να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα αυτή η περιπέτεια και είναι έτοιμοι να ακούσουν τη μαγική λύση, που αυτό θα συμβεί άμεσα. Επειδή βεβαίως αυτό με βάση τη λογική δεν υπάρχει ως άμεση προοπτική, κερδίζουν έδαφος ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας που αμφισβητούν την ύπαρξη του κορονοϊού αλλά και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Είναι εντυπωσιακό το τι ακούγεται, αλλά και η πίεση που ασκείται από όλους να ανοίξουν οι οικονομικές δραστηριότητες μια ώρα αρχύτερα.
Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι κάθε μέρα που περνά κερδίζει έδαφος ο ανορθολογισμός. Δεν είναι λογικό να μην θέλει να εμβολιαστεί το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού και να μην κάνει κανείς τίποτα. Δεν μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι συνωμοτεί το σύμπαν για να κλείσει τον καφενέ του μπαρμπα-Αλέκου. Τα μέτρα που λαμβάνονται, ζωές προσπαθούν να προστατέψουν, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες να ανοίξουν μια ώρα αρχύτερα και ο καφενές και το εστιατόριο και το μπαρ. Η πίεση όμως η οικονομική και η ψυχολογική δίνουν χώρο σε ανοησίες. Τρέφουν τις αυταπάτες των εύκολων λύσεων. Για να μην ζήσουμε ξανά τον απόλυτο ανορθολογισμό είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι κυβερνητικοί μαϊντανοί την πολυλογία, τις εξυπνάδες και τις ειρωνείες. Ο κόσμος είναι στα κάγκελα και χρειάζεται σαφήνεια στο μήνυμα και στήριξη σε όλα τα επίπεδα.