Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 12:50

Δεν χρειάζονται ξεχωριστοί εορτασμοί μνήμης   

Γράφτηκε από τον
Δεν χρειάζονται ξεχωριστοί εορτασμοί μνήμης   

Οι θηριωδίες των ναζί στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο είναι γνωστές και καταδικασμένες απ’ όλους. Οι ίδιοι οι Γερμανοί έχουν αποδεχτεί τις θηριωδίες και τον όλεθρο που έχουν προκαλέσει οι ναζί.

Ο ναζισμός δεν είναι απλώς καταδικαστέος: είναι η απόδειξη του πού μπορεί να φτάσει κάποιος ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του και τις ιδέες του ανώτερες από όλους τους υπόλοιπους. Το να θυμόμαστε λοιπόν τα θύματα του ναζισμού έχει διπλή σημασία: από τη μια μεριά να τιμούμε τη θυσία των ανθρώπων και από την άλλη να σεβόμαστε τις ιδέες όλων. Όταν μάθουμε να σεβόμαστε ιδέες και πρόσωπα, είναι σίγουρο ότι δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά αυτού του είδους τις θηριωδίες.

Η Καλαμάτα έχει πληρώσει ακριβό τίμημα, με εκατοντάδες νεκρούς την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Την Κυριακή έγινε από το Δήμο Καλαμάτας το μνημόσυνο για τους Καλαματιανούς που στις 8 Φεβρουαρίου του 1944 εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα στο παλιό στρατόπεδο του 9ου συντάγματος Πεζικού και οι οποίοι θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στα παλιά σφαγεία, στη Δυτική Παραλία. Είχαν προηγηθεί για το ίδιο γεγονός μεμονωμένες εκδηλώσεις από φορείς και πρόσωπα. Οι διαφορετικοί εορτασμοί είναι βεβαίως αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός, αλλά θεωρούμε ότι η εκτέλεση ανθρώπων που είχαν συλληφθεί στο δρόμο δεν προσφέρεται για διαφορετικές αναγνώσεις και μηνύματα. Η θηριωδία είναι αυταπόδεικτη – και η κοινή καταδίκη απ’ όλους, απολύτως αναμενόμενη.
Είναι, έτσι, τουλάχιστον ενοχλητική η προσπάθεια που εμφανώς γίνεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση ενός τραγικού γεγονότος. Το μήνυμα κατά του ναζισμού είναι δυνατό, όσο έχει ενιαίο χαρακτήρα. Το εμπόριο πατριωτισμού και τα λογικά άλματα, προκειμένου να εξηγηθούν-δικαιολογηθούν τραγωδίες όπως ο εμφύλιος, θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Η πολιτική ζωή είναι καιρός να αφήσει τα φαντάσματα στο παρελθόν και να προχωρήσει μπροστά. Η ιστορική καταγραφή γεγονότων, στάσεων και συμπεριφορών καταγράφεται πλέον με συστηματικό και επιστημονικό τρόπο. Η πολιτική εκμετάλλευση ανήκει, έτσι, από κάθε άποψη στο παρελθόν – και το μόνο που επιτυγχάνει είναι να «κονταίνει» τη σημασία τραγικών γεγονότων.


NEWSLETTER