Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 10:40

Να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων

Γράφτηκε από τον

Η πρόταση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών για μεταφορά και συγχωνεύσεις τμημάτων του Πανεπιστημίου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ηλεία.

Η πρόταση που προωθεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Μπούρας στα πλαίσια του νέου στρατηγικού σχεδιασμού του ιδρύματος, μεταξύ άλλων προβλέπει τη μεταφορά του Τμήματος Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι, τη συγχώνευση του Τμήματος Μουσειολογίας και τη μεταφορά του από τον Πύργο στην Πάτρα. Η βασική λογική του σχεδιασμού είναι ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει πολυδιασπασμένο σε πολλές πόλεις.
Η πρόταση αυτή θεωρείται προπομπός εξελίξεων, που θα αναδιατάξουν συνολικά τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Ισχυρίζονται πολλοί ότι η μέσα σε μία νύχτα συγχώνευση σχολών και η δημιουργία νέων τμημάτων λίγο πριν από τις εκλογές το 2019, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θεωρείται έτσι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός σχολών και τμημάτων. Επισημαίνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι φετινές βάσεις εισαγωγής που θεσμοθετήθηκαν πριν από λίγες μέρες. Το πόσους φοιτητές θα εγγράψουν φέτος τα πανεπιστημιακά τμήματα, η ύπαρξη υποδομών και βεβαίως διδακτικού προσωπικού θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τους.
Είναι φανερό ότι έρχονται εξελίξεις που θα επηρεάσουν τις σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί συγκεκριμένοι και θα γίνουν ορατοί σε όλους τον Αύγουστο. Το πόσα τμήματα θα μείνουν στην Καλαμάτα και αν αυτή θα αναδειχθεί ως βασικός πυλώνας για τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, είναι το ζήτημα που θα απασχολήσει πολύ σύντομα τους πάντες σε τοπικό επίπεδο. Η Καλαμάτα είναι η πόλη η οποία μπορεί να στηρίξει την ύπαρξη πανεπιστημίου στη Νότια Πελοποννήσου, όπως η Πάτρα στο Βορρά. Έχει το κρίσιμο πληθυσμιακό μέγεθος, αλλά και τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική για παραμονή καθηγητών και φοιτητών. Πανεπιστήμια με ταξιδιώτες και επισκέπτες μερικών ωρών δεν μπορούν να σταθούν. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων οφείλουν να ενημερωθούν έγκαιρα και να παρακολουθήσουν από κοντά τι συζητιέται και τι σχεδιάζεται, προκειμένου η περιοχή όχι απλώς να κρατήσει αυτά που έχει κερδίσει, αλλά να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα ισχυρό πανεπιστημιακό ίδρυμα στο μέλλον.