Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 22:24

Οι φορείς του παλιού υπάρχουν μόνο όσο υπάρχει αυτό

Οι φορείς του παλιού υπάρχουν μόνο όσο υπάρχει αυτό

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τραπεζικά καταστήματα σε κωμοπόλεις κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ στις μεγάλες συγχωνεύονται. Υπηρεσίες και δομές του Δημοσίου ακολουθούν τον ίδιο δρόμο σε μικρές και μεγάλες πόλεις. Όλα αυτά συμβαίνουν όχι γιατί κάποιες σκοτεινές δυνάμεις θέλουν το κακό των ανθρώπων, αλλά γιατί αυτή είναι η εξέλιξη των πραγμάτων. Τα νέα δημογραφικά χαρακτηριστικά, οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι αλλαγές στις μετακινήσεις και τις επικοινωνίες προσδιορίζουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας. 

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτό τρομάζει και προκαλεί αντιδράσεις. Το άγνωστο φοβίζει και η διατήρηση του παλιού, ακόμα και όταν αυτό είναι σάπιο και αναποτελεσματικό, μοιάζει ως κάποια λύση στα μάτια των πολιτών. Οι έμποροι του φόβου σπεύδουν να υποσχεθούν τη διατήρηση του παλιού, γιατί αυτό τους βολεύει και τους τροφοδοτεί. Οι φορείς του παλιού υπάρχουν μόνο όσο υπάρχει αυτό. Αντιδρούν υπερασπιζόμενοι τις κατακτήσεις τους, θέλουν να κρατήσουν έναν παλιό κόσμο, ο οποίος όμως δεν υπάρχει. Τα πράγματα ωστόσο αλλάζουν, πάντα άλλαζαν, και στον νέο κόσμο οδηγούν ηγεσίες που βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και δίνουν μάχη για το μέλλον, όχι για την υπεράσπιση ενός παλιού που είναι ήδη πεθαμένο. Ηγεσίες που δεν παίζουν το παιχνίδι του τοπικισμού ποντάροντας στα χαμηλότερα ένστικτα των πολιτών.

Οι τοπικές ηγεσίες κάθε περιοχής οφείλουν να δουν με τι θα αντικαταστήσουν τις δομές που χάνονται και πώς θα δημιουργήσουν ευκαιρίες που θα στηρίζουν τους κατοίκους της περιοχής και την οικονομία της. Το να παριστάνουν τους Δον Κιχώτες και να κυνηγάνε ανεμόμυλους δεν θα προσφέρει τίποτα στην κοινωνία. Οι δήμαρχοι αντί να φωνάζουν για τα τραπεζικά καταστήματα και τις υπηρεσίες που χάνονται, θα έπρεπε ήδη να έχουν δημιουργήσει μέσα στα ΚΕΠ το απαραίτητο περιβάλλον έτσι ώστε οι πολίτες της περιοχής τους να μπορούν να κάνουν τις βασικές συναλλαγές. Είναι προφανώς δύσκολο να παραδεχτεί κάποιος ότι δεν μπορεί να διατηρήσει το παλιό, αλλά είναι χρήσιμο να προσπαθήσει να βρει τρόπους αναπλήρωσης αυτού που χάνεται. Το να φοβίζεις και να μοιρολογάς είναι το εύκολο, το σημαντικό είναι να είσαι χρήσιμος.