Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 22:09

Η βολική εκτός σχεδίου δόμηση 

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αυτό που συμβαίνει με το πολεοδομικό σχέδιο της Βέργας είναι κωμικοτραγικό.  Εδώ και 25 χρόνια υποτίθεται ότι εκπονείται σχέδιο, το οποίο ουδέποτε ολοκληρώνεται. Την ίδια ώρα στη συγκεκριμένη περιοχή η εκτός σχεδίου δόμηση οργιάζει. Το κακό είναι ότι αυτό που συμβαίνει με τη Βέργα γίνεται και σε άλλες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας και της χώρας συνολικά. Ο τρόπος με τον οποίο σέρνεται η εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολήσει έντονα το πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ανοχή στην εκτός σχεδίου δόμηση και να μην ολοκληρώνεται ένα οργανωμένο σχέδιο. Να εξαντλούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι οργανωμένο και σχεδιασμένο και την ίδια ώρα να οργιάζει η εκτός σχεδίου δόμηση.

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται έτσι χωρίς σχέδιο και πολεοδομικό μπούσουλα. Οι δήμοι και το Δημόσιο δεν μπορούν να κατασκευάζουν δρόμους και δίκτυα σε σοκάκια και βουνά. Οι πολίτες δεν μπορούν να εγκλωβίζονται σε επενδύσεις χωρίς τα απαραίτητα έργα υποδομής και με κίνδυνο να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Στην υπόθεση των σχεδίων πόλης αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών, έτσι ώστε αυτά να καταρτίζονται με ταχύτητα και στοιχειώδη πληρότητα.

Οι πολύπλοκες διαδικασίες και τα πολλά «πρέπει» στο όνομα της υπεράσπισης δήθεν του δημοσίου συμφέροντος οδηγούν σε ένα κουβάρι το οποίο περιπλέκει τα πάντα και τα κρατά στη βολική για κάποιους ακινησία. Οι πολύπλοκές διαδικασίες -όπως αναφέραμε χθες και για τα δημόσια έργα- συντηρούν συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων που υπάρχουν μέσα από αυτές σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αν δεν αλλάξουν οι διαδικασίες δεν πρόκειται να υπάρξουν επενδύσεις και δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Αν το πολιτικό σύστημα δεν αποφασίσει να συγκρουστεί με αυτούς που βολεύονται από το μακρόσυρτο σούρσιμο της χώρας θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε μια άτακτη χρεοκοπία.