Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 20:36

Οι δήμοι να εισπράττουν μόνοι τους τα δημοτικά τέλη

Γράφτηκε από την
Οι δήμοι να εισπράττουν μόνοι τους τα δημοτικά τέλη

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Την τελευταία εβδομάδα εκτυλίσσεται στην Καλαμάτα μια ακόμα ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας. Εκατοντάδες πολίτες έλαβαν ειδοποίηση από το Δήμο Καλαμάτας για χρέος από δημοτικά τέλη, τα οποία όμως πληρώνονται μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν είχαν καμία οφειλή στο ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε άρχισαν να ψάχνουν το λόγο της συγκεκριμένης ειδοποίησης. Όσοι έσπευσαν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου πληροφορήθηκαν ότι… αυτή απλώς μεταβίβασε ό,τι τους μετέφερε η ΔΕΗ, και ότι αν υπάρχει λάθος θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΕΗ! Ο δήμος, δηλαδή, στέλνει το ειδοποιητήριο για είσπραξη, αλλά η ΔΕΗ είναι υπεύθυνη για την επιβεβαίωση του σωστού ή του λάθους! Το παράδοξο προφανές – και οι διαμαρτυρίες εύλογες.

Όσοι συνέχισαν την αναζήτηση του «χρέους» στη ΔΕΗ, ανακάλυψαν ότι στη διαδικασία αλλαγής παρόχου ή κλεισίματος ρολογιού η εκκαθάριση αφορούσε μόνο το ρεύμα και όχι και τα δημοτικά τέλη, οπότε υπάρχει υπόλοιπο. Ο καταναλωτής βεβαίως δεν γνωρίζει τι έγινε με το λογιστικό σύστημα και θα πρέπει να δει τελικά με τους παλιούς λογαριασμούς τι ακριβώς έχει συμβεί. Το ερώτημα είναι: Γιατί ο καταναλωτής να μπει σε όλη αυτή την ταλαιπωρία και γιατί δεν έγινε ομαλά η εκκαθάριση και η πληρωμή της όποιας οφειλής; Επίσης, ο δήμος γιατί έστειλε με τόσο μεγάλη ευκολία ειδοποιητήρια και μάλιστα σε ψιλοαπειλητικό τόνο, και δεν προχώρησε σε διασταύρωση στοιχείων έτσι ώστε να υπάρχει σαφής απάντηση στον κάθε πολίτη;

Η ιστορία αυτή, πέρα από το γραφειοκρατικό μπέρδεμα, αναδεικνύει και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τις χρεώσεις των δήμων μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος. Η είσπραξη των δημοτικών τελών θα πρέπει να φύγει από τους λογαριασμούς ρεύματος και να περάσει απευθείας στους δήμους. Οι δήμοι έχουν πλέον την υποδομή να εισπράττουν μόνοι τους τα τέλη και να μην υπάρχουν αρμόδιοι-αναρμόδιοι. Οι δήμαρχοι βέβαια δεν θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί μέσα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος… κρύβονται οι χρεώσεις των δήμων. Αυτό είναι όμως το κυριότερο: Αν η πληρωμή γίνεται απευθείας, οι δημότες-ψηφοφόροι θα έχουν ακριβή εικόνα του τι πληρώνουν και θα ξέρουν πού πρέπει να στείλουν τον δικό τους λογαριασμό στις εκλογές.


NEWSLETTER