Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 22:32

Σωστή απόφαση ή αχρείαστο ρίσκο;

Γράφτηκε από τον
Σωστή απόφαση ή αχρείαστο ρίσκο;

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων προκαλεί εύλογη ανησυχία στους γονείς των μαθητών. Τα πολλά κρούσματα και η υψηλή μεταδοτικότητα της «Όμικρον» προκαλούν φόβο για το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση με τα σχολεία ανοιχτά, γιατί θα γίνονται περισσότερα τεστ και θα υπάρξει μεγαλύτερη συνέπεια στην τήρηση των μέτρων. Για να ενισχύσουν την άποψή τους υπενθυμίζουν ότι τα ίδια λέγονταν και το Σεπτέμβριο για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων και αποδείχτηκε ότι η μετάδοση της «Δέλτα» δεν έγινε από τους συγκεκριμένους χώρους, αντίθετα τα κρούσματα αυξάνονταν από άλλες δραστηριότητες.

Η παράταση του ανοίγματος των σχολείων για μία-δύο εβδομάδες και η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση προφανώς και θα ήταν η εύκολη και λογική απόφαση με μηδενικό πολιτικό κόστος. Είναι όμως φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσει κανονικά η οικονομική και κοινωνική ζωή, γι’ αυτό και θέλει την εκπαίδευση διά ζώσης, γιατί η τηλεκπαίδευση προϋποθέτει ειδικές άδειες για παραμονή στο σπίτι και των γονιών. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μας έχει μία άποψη που διαμορφώνεται χωρίς να έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα για να μπορεί να σταθμίσει τους λόγους της κάθε απόφασης. Τα πάντα όμως κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Σχολεία και πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν λοιπόν κανονικά από Δευτέρα και το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί αν ήταν σωστή απόφαση ή λήφθηκε ένα αχρείαστο ρίσκο που θα  οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων και σε ασφυκτική πίεση το σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος του κορονοϊού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα πάντα ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί. Η πολυλογία των ειδικών, οι βεβιασμένες και αντιφατικές αποφάσεις προκαλούν φόβο και δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες. Οι μεταλλάξεις δεν αφήνουν περιθώρια για μακροχρόνιες στρατηγικές, ενώ η κόπωση και η ανησυχία αφήνουν περιθώρια για εμπόριο φόβου και πολιτικής εκμετάλλευσης. Τις εύκολες λύσεις των… ευαίσθητων λαϊκιστών τις έχουμε ζήσει πολύ πρόσφατα και τις πληρώσαμε ακριβά! Αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ’ όλους.


NEWSLETTER