Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 21:16

Η άμεση εκδίκαση θωρακίζει τη δικαιοσύνη

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αθώωση όλων των κατηγορούμενων για τις φονικές πλημμύρες του 2016 στην Καλαμάτα προκάλεσε την έκπληξη των λαϊκών δικαστηρίων στα καφενεία! Ο δυτικός πολιτισμός δεν στηρίζεται όμως σε λαϊκά δικαστήρια και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που διαμορφώνεται συνήθως από διάφορους λαϊκιστές οι οποίοι σπεκουλάρουν στα προβλήματα και τις τραγωδίες. Η καταδίκη κάποιου σε ποινικό επίπεδο πρέπει να στηρίζεται σε στέρεες αποδείξεις, όχι σε εικασίες και σε λογικά άλματα. Το σημαντικότερο είναι: άλλο η πολιτική ευθύνη και άλλο η ποινική.

Οι λαϊκιστές των διαδικτυακών καφενείων, συνήθως καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία, βρίσκουν με ευκολία ενόχους και καταλογίζουν ποινές για κάθε καταστροφή, για κάθε φαινόμενο, υπηρετώντας τις εμμονές του πολιτικού τους αφηγήματος. Όταν η πραγματικότητα διαψεύδει τις εμμονικές βεβαιότητες, μπαίνει στο στόχαστρο ακόμα και ο θεσμός της δικαιοσύνης. Η ακεραιότητα και η αξιοπιστία των πάντων είναι ύποπτη όταν δεν υπηρετεί το αφήγημα των λαϊκών δικαστών, που ως γνωστόν τα πάντα ξέρουν και για όλα κομίζουν μια εύκολη και ανώδυνη λύση.

Οι δικαστικές αποφάσεις προφανώς και κρίνονται, αλλά με βάση τα πραγματικά δεδομένα που οδηγούν σε μία απόφαση και όχι με βάση το τι νομίζει ο καθένας. Αν κάποιος μπορεί να πει κάτι για την απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα, αυτό έχει να κάνει με τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των υποθέσεων. Ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με πολιτικές προεκτάσεις, οι υποθέσεις θα πρέπει να εκδικάζονται άμεσα. Δεν μπορεί να σέρνονται υποθέσεις επί σειρά ετών και ο καθένας να ισχυρίζεται ό,τι του κατεβάσει το κεφάλι.

Η άμεση εκδίκαση θα είναι λυτρωτική για την πολιτική και τη δικαστική εξουσία. Συνολικά η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης θωρακίζει το θεσμό και τονώνει το περί δικαίου αίσθημα στους πολίτες. Οι δικαστές των καφενείων, διαδικτυακών και μη, αποδυναμώνονται όταν υπάρχει άμεση και θεσμική απάντηση.