Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 21:39

Κυνικές αλλά πλειοψηφικές αλήθειες για τους μετανάστες

Κυνικές αλλά πλειοψηφικές αλήθειες για τους μετανάστες

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, έχει δημιουργήσει το πολιτικό πλαίσιο που ευνοεί λαϊκίστικα κόμματα ακραίων αντιλήψεων. Στους λαϊκιστές όλου του φάσματος φταίει κυρίως “το διευθυντήριο” των Βρυξελλών και η γραφειοκρατία τους, η οποία δεν αντιδρά έγκαιρα και αποτελεσματικά για να αποτρέψει τη μία ή την άλλη καταστροφή. Σε εθνικό επίπεδο, φταίνε οι “συμβιβασμένες” κυβερνήσεις οι οποίες εκτός πολλών άλλων, δεν αποκλείουν τους μετανάστες και δεν σηκώνουν αδιαπέραστο τείχος. Όλες αυτές οι δυνάμεις διακινούν λύσεις εύκολες και εύπεπτες, οι οποίες βεβαίως αποδεικνύονται ανεφάρμοστες στην πράξη. Η πραγματικότητα εκδικείται πάντα τους λαϊκιστές αλλά το κόστος -πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό- είναι πάντα μεγάλο. 

Οι ακραίες απόψεις, ειδικά για το μεταναστευτικό, είναι καταπληκτικά πλειοψηφικές. Οι ίδιοι άνθρωποι που φωνάζουν για την έλλειψη εργατικών χεριών για δουλειές οι οποίες δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων, απαιτούν σφράγισμα των συνόρων και εξαφάνιση των μεταναστών. Άνθρωποι που εκδηλώνουν ευαισθησίες και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για διάφορα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, διατυπώνουν ταυτόχρονα ακραίες απόψεις κατά των μεταναστών. Η οικονομική  κρίση οδηγεί σε ανατροπή δεδομένων και βεβαιοτήτων, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των πολιτών να ψάχνει εύκολες λύσεις και θύματα. 

Την περασμένη εβδομάδα ζήσαμε τοπικά μία αντίφαση: Από τη μία μεριά η ευαισθησία για το δράμα μικρών παιδιών που στοιβάχτηκαν στην αποθήκη του λιμανιού και από την άλλη η σπουδή να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την πόλη και την περιοχή. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας στις προτάσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης να βελτιωθούν οι συνθήκες στην αποθήκη του λιμανιού, ομολόγησε με ειλικρίνεια ότι δεν χρειάζεται βελτίωση, για να μην μένουν εδώ περισσότερες ώρες αυτοί που μαζεύονται από τη θάλασσα. Η παραδοχή αυτή είναι ανατριχιαστική αλλά ταυτόχρονα κυνικά ειλικρινής. Το χειρότερο είναι ότι εκφράζει και στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Και στην κάλπη η ψήφος είναι απολύτως κυνική.