Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 20:29

Μεγαλύτερη αύξηση τελών μετά τις εκλογές

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επιλογή της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να παρατείνει τη λειτουργία της Μαραθόλακκας είναι προφανής, όπως και οι λόγοι για τους οποίους γίνεται. Η συνέχιση λειτουργίας της Μαραθόλακκας για μερικούς ακόμα μήνες δίνει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να αφήσει τα δημοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα και να πάει στις εκλογές προβάλλοντας φιλολαϊκό προφίλ. Να σημειωθεί ότι τα τέλη καθαριότητας είναι αυστηρώς ανταποδοτικά και δεν υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν με χρήση πόρων από άλλες πηγές ή έργα. Η ολοκληρωμένη διαχείριση έχει ένα συγκεκριμένο οικονομικό κόστος, που με βάση τα σημερινά δεδομένα οδηγεί σε αύξηση τελών στο Δήμο Καλαμάτας.

Η παράταση λειτουργίας της Μαραθόλακκας μεταφέρει την αύξηση των δημοτικών τελών για μετά τις εκλογές. Ο λογαριασμός τότε θα είναι μεγαλύτερος, γιατί θα έχουν δημιουργηθεί οφειλές μιας και ο φετινός προϋπολογισμός συντάσσεται με παραδοχή κόστους διαχείρισης απορριμμάτων πολύ μικρότερο απ’ ό,τι θα προκύψει σε 3-4 μήνες. Να σημειωθεί ότι την ολοκληρωμένη διαχείριση την έχουν εγκρίνει και υπογράψει οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έχουν αποδεχτεί δηλαδή το οικονομικό κόστος και τη μέθοδο διαχείρισης, γνωρίζουν ότι είναι δεσμευμένοι οικονομικά και νομικά και δεν μπορούν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί διαχρονικά πρόβλημα, γιατί ακριβώς διάφορες “πονηρές” δημοτικές αρχές δεν αναλάμβαναν τις ευθύνες τους μεταβιβάζοντας το πρόβλημα στους επόμενους. Αυτό επαναλαμβάνεται και τώρα. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Η Μαραθόλακκα είναι εδώ και καιρό στα όριά της και η συνέχιση λειτουργίας της για να καθυστερήσει μερικούς μήνες η αύξηση δημοτικών τελών μόνο υπεύθυνη στάση δεν είναι. Η ολοκληρωμένη διαχείριση που έχει επιλεγεί δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση, είναι όμως η μόνη που αυτή τη στιγμή υπάρχει. Το να κλείσουν άμεσα χωματερές, όπως η Μαραθόλακκα και να ξεκινήσει η αποκατάστασή τους, είναι υποχρέωση που δεν μπορεί να καθυστερεί ούτε μια μέρα, είναι η συλλογική οφειλή μας προς το περιβάλλον και κυρίως τις επόμενες γενιές.