Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 20:08

Γράψε… κόμβο

Γράφτηκε από τον
Γράψε… κόμβο

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Δύσκολα τα πράγματα για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πριν τις εκλογές δεν θα έχουμε τίποτα ουσιαστικό. Όλες οι διαβεβαιώσεις για έναρξη κατασκευής έχουν διαψευστεί. Δεν υπάρχουν μπουλντόζες και εργοτάξια, αλλά ούτε καν σχέδιο σύμβασης για να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι η διαδικασία που επιλέχθηκε είναι πολλαπλώς προβληματική και θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις με αβέβαιο το χρόνο κατασκευής του δρόμου.

Οι ανακατατάξεις στον κατασκευαστικό κλάδο και ειδικότερα οι εξελίξεις στην εταιρεία «Ακτωρ» επηρεάζουν το έργο. Κανένας δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει τι θα γίνει και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει εδώ και μήνες στασιμότητα. Κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η αναμονή, ούτε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα αν υπάρξει πρόβλημα με την κοινοπραξία που έχει ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης. Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις προφανώς και δεν αρκούν, χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος πριν από τις εκλογές. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα η σύνταξη σύμβασης και η αποστολή της για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από τις εκλογές είναι το ελάχιστο που απαιτείται. Θα δούμε αν την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ανακήρυξη αναδόχου, αλλά φοβούμαστε ότι και αυτή η υπόσχεση δεν θα τηρηθεί, θα μας προλάβει η προεκλογική περίοδος και τα πάντα θα παγώσουν.

Για όσους δεν το έχουν ακόμα καταλάβει, πέρασαν 4 χρόνια χωρίς να γίνει ουσιαστικά τίποτα σε σχέση με την κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου. Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της Μεσσηνίας παραμένει στάσιμο και με ενδείξεις εμπλοκής. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες και ειδικότερα αυτοί που μεταφέρουν τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων είναι εκτεθειμένοι πολιτικά. Οι πολίτες χρόνια τώρα ακούν για δρόμο και δρόμο δεν βλέπουν. Οι υποσχέσεις δεν έχουν πλέον νόημα και δεν πείθουν κανέναν. Το πόσο πρόχειρα είναι αυτά που λέγονται, καταδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις όλων των χρονοδιαγραμμάτων, ακόμα και αυτών που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και σαν να μην έφτανε αυτό και ενώ είναι εκτός έργου η παράκαμψη της Πύλου, μπήκε από το παράθυρο η έξοδος του αυτοκινητόδρομου στον Μελιγαλά! Πώς και από πού, κανένας δεν κατάλαβε. Όλα μοιάζουν ότι και αυτή η υπόσχεση είναι κατά το γνωστό ανέκδοτο… γράψε κόμβο!

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER