Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 20:40

Εκτός τόπου και χρόνου

Εκτός τόπου και χρόνου

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η εμφάνιση του ChatGPT και οι δυνατότητές του αποτελούν το αγαπημένο θέμα συζήτησης της τελευταίας περιόδου. Τα πράγματα αλλάζουν με απίστευτη ταχύτητα και η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στην καθημερινότητα όλων μας. Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δημιουργού του ChatGPT, θεωρεί ότι η μετάβαση σε ένα μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη είναι «ως επί το πλείστον καλή» και μπορεί να συμβεί γρήγορα -όπως είχε γίνει και όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα smartphones.

Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι ο κόσμος μπορεί να μην απέχει τόσο πολύ από την «δυνητικά τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου. «Χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να καταλάβουν οι θεσμοί μας τι πρέπει να κάνουν. Η ρύθμιση θα είναι κρίσιμη και θα χρειαστεί χρόνος. Παρ’ όλο που τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της σημερινής γενιάς δεν είναι πολύ τρομακτικά, νομίζω ότι ενδεχομένως δεν είμαστε πολύ μακριά από το να γίνουν», ανέφερε. Από την πλευρά του ο Έλον Μασκ, συνιδρυτής της OpenAI, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη διέπεται από μεγάλες δυνατότητες -τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, «νομίζω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε το πλαίσιο σχετικά με την ασφάλεια γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη».

Αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο της τεχνολογίας φέρνουν τεράστιες αλλαγές στον εργασιακό τομέα και την καθημερινότητα όλων μας. Είναι προφανές ότι βασικά  χρειάζεται ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε η νέα γενιά να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Μεταρρυθμίσεις δηλαδή και πολιτικές για το μέλλον που έρχεται με απίστευτη ορμή και είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει τα πάντα. Το πολιτικό σύστημα αλλά και οι πολίτες όλα αυτά τα αντιμετωπίζουν ως κάτι μακρινό. Δεν είναι τυχαίο ότι ασχολούμαστε με το αν θα γίνει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και με πόσες σελίδες απομνημόνευσης άχρηστων πλέον πληροφορίων περνάς στο πανεπιστήμιο. Είμαστε κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου.