Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023 21:16

Να αφήσουμε τα φαντάσματα και να δούμε το πρόβλημα

Να αφήσουμε τα φαντάσματα και να δούμε το πρόβλημα

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η χώρα βρίσκεται τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες αντιμέτωπη με τις υψηλές θερμοκρασίες. Η τεχνολογία έχει δώσει λύσεις και έτσι οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν όπως παλιότερα από τη ζέστη. Την ίδια ώρα όμως έχουμε και δεκάδες πυρκαγιές, κάποιες από τις οποίες μαίνονται ανεξέλεγκτες για πολλές ημέρες. Η τεχνολογία και εδώ μέσω της χρήσης του αριθμού 112 και της δυνατότητας άμεσης εκκένωσης ολόκληρων περιοχών βοηθά στο να μην καίγονται οι άνθρωποι από τις φωτιές. Ο άνθρωπος έχει βρει δηλαδή τεχνολογικές λύσεις για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Είναι προφανές ότι αυτά που έχουν γίνει δεν αρκούν. Χρειάζονται και άλλα, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται γρηγορότερα οι πυρκαγιές και να περιορίζονται οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την οικονομία. Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουν βήματα και σε αυτή την κατεύθυνση. Και νέα εναέρια μέσα θα υπάρξουν και καλύτερος συντονισμός των αρχών θα επιτευχθεί και τα προληπτικά μέτρα θα αυξηθούν. Η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οδηγεί σε εξεύρεση λύσεων. Για να βρεθούν όμως λύσεις θα πρέπει να οριστεί με ακρίβεια το πρόβλημα.

Η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών είναι δεδομένη και από μόνη της δημιουργεί νέα δεδομένα. Πυρκαγιές πάντα ξεσπούσαν και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Το ζήτημα είναι να αντιμετωπίζονται άμεσα πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις. Όταν μια φωτιά ξεφύγει έχει αποδειχθεί ότι όσα μέσα και να διαθέτεις θα κρίνονται ανεπαρκή. Αυτό συμβαίνει 10 μέρες τώρα στη Ρόδο, αυτό συνέβη πρόπερσι στην Εύβοια και πιο παλιά στην περιοχή μας. Οι θεωρίες για τους εμπρηστές, που θέλουν να μας κάψουν είτε γιατί μας μισούν είτε γιατί θέλουν να κάνουν οικόπεδα είτε για να γεμίσουν τα βουνά ανεμογεννήτριες, είναι από αστείες έως γελοίες. Αποδεικνύεται ότι η ανθρωπότητα μπορεί να κάνει τεράστια βήματα εξέλιξης, αλλά θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που θα ζουν στο σκοτάδι της δικής τους βολικής αλήθειας. Της αλήθειας του σκοταδισμού, που προσπαθεί να κρατήσει τις κοινωνίες φοβισμένες και ελεγχόμενες έναντι των αόρατων εχθρών. Ας σταματήσουμε λοιπόν να κυνηγάμε φαντάσματα και ας τοποθετήσουμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση.