Σάββατο, 17 Αυγούστου 2024 20:17

Τα παρατράγουδα της ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Τα παρατράγουδα της ΔΕΥΑ Καλαμάτας

  

Του Δημήτρη Γ. Φαββατά, μέλους του Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ, δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας με την παράταξη “Καλαμάτα_Μετά”

Δεν έχουν προηγούμενο όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας με τη δημοτική επιχείρηση να έχει καταντήσει «ο μήνας που τρέφει τους έντεκα».

Πρώτα απ’ όλα σκανδαλώδης είναι η πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ να αγοράσει έναντι 1,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου ένα ημιτελές κτήριο, που βρίσκεται επί 20 χρόνια στα μπετά, για να στεγαστούν οι υπηρεσίες της, όταν από την προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αποφασιστεί η στέγαση της ΔΕΥΑΚ στους χώρους της πρώην Σχολής Νοσοκόμων, για την ανακαίνιση των οποίων ο δήμος Καλαμάτας είχε δαπανήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον, ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει δεκάδες ιδιόκτητα ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό.

Ταυτόχρονα, προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στις περιοχές της Βέργας και της Μαντίνειας λόγω της μη σύνδεσης πολλών ακινήτων με το βιολογικό καθαρισμό. Αν και είναι υποχρεωτική η σύνδεση όλων των ακινήτων με το βιολογικό καθαρισμό και η μη συμμόρφωση επιφέρει διακοπή της σύνδεσης, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΔΕΥΑΚ, η προηγούμενη διοίκησή της παράνομα αποφάσισε την καταβολή τέλους υπονόμου από τους πολίτες, χωρίς όμως να έχουν συνδεθεί. Γι’ αυτό και παρατηρούνται έντονες δυσοσμίες σ’ αυτές τις περιοχές και εγκυμονούν στο μέλλον μεγάλοι κίνδυνοι για το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας.

Τέλος, η ΔΕΥΑΚ έχει προχωρήσει σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς είναι η μοναδική επιχείρηση, όπου ο Πρόεδρος, Δημ. Μαστραγγελόπουλος, και ο Αντιπρόεδρος, Νικ. Μπασακίδης,  αμείβονται με τον ίδιο μισθό, 1710 ευρώ μηνιαίως ο καθένας. Σημειωτέον, ο προηγούμενος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ λάμβανε περίπου 800 ευρώ μηνιαίως και τα μισά ο Αντιπρόεδρος. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας θα έπρεπε να δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό στα χρήματα των δημοτών, τα οποία θα έπρεπε να δαπανούνται για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΚ και όχι ως επαγγελματική στέγη μη εκλεγμένων υποψηφίων της παρούσας δημοτικής αρχής.

Όλα τα παραπάνω τα έχω επισημάνει κατ’ επανάληψη από το πρώτο συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ. Πρόκειται για φαινόμενα, που μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλούν στους πολίτες της πόλης μας, οι οποίοι βλέπουν μια άλλοτε ακμαία δημοτική επιχείρηση να διολισθαίνει στην αδιαφάνεια και παρακμή.