Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 09:36

Η κυκλοφοριακή στρατηγική του βλέποντας και κάνοντας

Η στάθμευση, το κυκλοφοριακό, οι αναπλάσεις - πεζοδρομήσεις και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ζητήματα αλληλένδετα μεταξύ τους. Οι παρεμβάσεις στο ένα επηρεάζουν το άλλο και όταν αυτές είναι αποσπασματικές περιπλέκουν τα πράγματα και οδηγούν σε προβλήματα.

 

Την απλή αυτή διαπίστωση δεν μπορεί να αντιληφθεί η δημοτική αρχή των τελευταίων χρόνων στην Καλαμάτα. Αποτέλεσμα, η κυκλοφορία στην πόλη τις ώρες αιχμής να έχει μετατραπεί σε πραγματικό Γολγοθά και να αναιρείται έτσι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της πόλης. Να κινείσαι δηλαδή με άνεση έχοντας τα πάντα δίπλα σου. Η δημοτική αρχή όλα τα τελευταία χρόνια «επεξεργάζεται» και εφαρμόζει αποσπασματικές λύσεις, χωρίς δηλαδή να λαμβάνει υπόψη της ότι το όλον εξαντλείται στο μερικό. Όλες οι παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής Νίκα στα θέματα του κυκλοφοριακού είναι αποσπασματικές.

Η κυρίαρχη λογική είναι το «βλέποντας και κάνοντας». Βλέποντας αν προκαλούνται αντιδράσεις από μια παρέμβαση και κάνοντας όταν το πράγμα φτάσει στο απροχώρητο. Έτσι και τώρα αφού αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση στη Ναυαρίνου είναι πλέον τριτοκοσμική σχεδιάζουν μια μικρή παρέμβαση μεταξύ Φαρών και Ακρίτα. Θα κάνουν μια διευθέτηση με μονοδρόμηση, αύξηση του πλάτους των πεζοδρομίων και διευθέτηση του ποδηλατόδρομου και αν δεν προκληθούν αντιδράσεις θα επεκτείνουν την «παρέμβαση» και σε άλλα σημεία του δρόμου. Το ίδιο κάνουν και στο κέντρο. Βλέπουν ότι η Βασιλέως Γεωργίου αποτελεί λύση και αποφασίζουν την αμφιδρόμηση στο τμήμα Φαρών- Αριστομένους.

Το επιχείρημα της δημοτικής αρχής για την μη προώθηση και εφαρμογή μιας συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης -η οποία έχει μάλιστα εκπονηθεί και πληρωθεί από το δήμο και προφανώς μπορεί να αναθεωρηθεί και να επικαιροποιηθεί- είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο περιφερειακός και δεν έχει διανοιχθεί πλήρως η Κρήτης -εσχάτως ο δήμαρχος έβαλε και τη Βουλγαροκτόνου στο παιχνίδι των δικαιολογιών. Είναι προφανές ότι αν περιμένουν να διανοιχτούν όλοι οι δρόμοι για να εφαρμοσθεί η κυκλοφοριακή μελέτη, αυτό δεν θα γίνει ποτέ γιατί εν τω μεταξύ θα κυκλοφορούν ιπτάμενα αυτοκίνητα!

Άμεσα συνδεδεμένο ζήτημα με το κυκλοφοριακό είναι η στάθμευση. Εδώ τα πειράματα στα πάρκινγκ του Νέδοντα συνεχίζονται, ενώ στην Παραλία έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη ο χώρος του ΝΟΚ. Η στάθμευση προφανώς και θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη τις ώρες αιχμής σε κέντρο και Παραλία για να περιοριστεί η άσκοπη χρήση του αυτοκινήτου και οι επιπλέον βόλτες για να βρεθεί κενή θέση. Η διαχείριση των θέσεων στάθμευσης πρέπει όμως να είναι συνολική, να αφορά το σύνολο των δρόμων με διαβάθμιση (ζώνες) και εποχή σε ό,τι αφορά την Παραλία. Να είναι δηλαδή ενταγμένη σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά το κυκλοφοριακό, τη συγκοινωνία, την επέκταση των ποδηλατόδρομων και λοιπών παρεμβάσεων. Το θέμα δεν είναι δηλαδή να βρούμε επιπρόσθετους πόρους φορολογώντας έμμεσα τους πολίτες αλλά να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ευκολότερη, ηπιότερη και φιλικότερη πρόσβαση όλων παντού.

Το βασικό είναι ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θέλουμε αυτή την πόλη λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πολιτών, των επισκεπτών, των επιχειρηματιών και τη συνολική αναπτυξιακή της προ- οπτική. Αυτό, δυστυχώς, απουσιάζει και ελλείψει αυτού ασχολούμαστε με τις φαεινές ιδέες του ενός και του άλλου επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους πολίτες και ναρκοθετώντας διαρκώς την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης. Η Καλαμάτα για να αξιοποιήσει την τουριστική της προοπτική θα πρέπει να γίνει φιλική στις μετακινήσεις και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με μπαλώματα αλλά με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής. Όσο αυτό δεν συμβαίνει θα βλέπουμε το πρόβλημα και θα πλαταίνουμε τα πεζοδρόμια.

 

 panagopg@gmail.com