Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 14:27

Περιορισμένες προσδοκίες

Τα κόμματα που συμμετέχουν σ’ αυτές τις εκλογές είναι πολύ λιγότερα από αυτά του Ιανουαρίου. Στη Μεσσηνία οι υποψήφιοι βουλευτές φτάνουν βέβαια τους 83 αλλά είναι πολύ λιγότεροι.

 

Η συρρίκνωση κομμάτων και υποψηφίων, σε συνδυασμό με την έλλειψη σταυρού προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές, περιορίζουν ακόμα περισσότερο το ήδη περιορισμένο προεκλογικό ενδιαφέρον. Ελάχιστοι από κομματικά επιτελεία και υποψήφιους τρέχουν από “χωρίου εις χωρίον”. Την ίδια στιγμή οι προσδοκίες των πολιτών είναι περιορισμένες μιας και πλέον οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι δεδομένα και ελάχιστα μπορούν να μεταβληθούν από την όποια επόμενη κυβέρνηση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουμε μια χαλαρή προεκλογική περίοδο.

 

Οι αντιπαραθέσεις είναι ελάχιστες και δεν θυμίζουν σε τίποτα το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τον Ιανουάριο και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Το άσπρο - μαύρο έχει υποχωρήσει και έχει δώσει τη θέση του στην περίσκεψη και το διάλογο. Οι συζητήσεις έχουν πλέον περισσότερο σχέση με την πραγματικότητα και έχει υποχωρήσει η τύφλωση του φανατισμού και του ανορθολογισμού. Αυτό είναι θετικό, αρκεί βέβαια να μην οδηγεί στην αποστασιοποίηση από την πολιτική και τελικά στην αποχή από τις εκλογές