Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 12:50

Καλλιστεία ικανότητας και εντιμότητας υποψηφίων 

Γράφτηκε από τον

Καλλιστεία ικανότητας και εντιμότητας υποψηφίων 

 Η συζήτηση για υποψηφίους σε κόμματα και αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ανώφελη, όσο συνεχίζεται η επιλογή προσώπων με μοναδικά κριτήρια την προσδοκώμενη (αλλά μη μετρήσιμη) ικανότητά τους και την εντιμότητα τους - ενώ δεν γίνεται καμία συζήτηση για το μοντέλο διοίκησης που θα ακολουθήσουν, ούτε φυσικά για το παραγωγικό μοντέλο που θεωρούν καλύτερο για την οικονομική ανάπτυξη του δήμου, της περιφέρειας ή της χώρας. 

Σύμφωνα λοιπόν με μια εκδοχή της κυρίαρχης αντίληψης, ένας ικανός (γενικά) και έντιμος πολιτικός μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε ανάπτυξη διοικώντας οποιονδήποτε απαρχαιωμένο και αναποτελεσματικό γραφειοκρατικό μηχανισμό, χωρίς να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Προφανώς με την ίδια λογική, αρκεί ένας ικανός και έντιμος στρατηγός για να οδηγήσει σε νίκες ένα ανεκπαίδευτο και ελαφρά οπλισμένο στράτευμα. 

Σύμφωνα πάλι με μια άλλη εκδοχή, ο υποψήφιος, ακόμα και αν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα λέγοντας ότι θα τα αλλάξει όλα - οπότε θα πρέπει να ακολουθήσει το γνωστό μονοπάτι για την εξουσία προβάλλοντας την ικανότητά του και την εντιμότητά του. Αν όμως αυτός ο υποψήφιος καταφέρει και εκλεγεί, θα διαπιστώσει ότι είναι όμηρος όσων τον ψήφισαν επειδή δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Και για να παραμείνει στην εξουσία, θα αφήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις... επόμενες γενιές. 

Ετσι κι αλλιώς λοιπόν, στο τέλος οι εκλογές μετατρέπονται σε καλλιστεία μιας γενικόλογης ικανότητας και εντιμότητας, ενώ η συζήτηση για το διοικητικό και το παραγωγικό μοντέλο παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες, όπως και κάθε σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Από εκεί και πέρα δεν έχει καμία σημασία αν οι υποψήφιοι νομίζουν ότι είναι τόσο ικανοί στρατηγοί, ώστε να πάρουν την… Πόλη και την Αγια-Σοφιά διοικώντας ένα τάγμα ξυπόλυτων τοξοτών, ή αν απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο για να κατακτήσουν την εξουσία εκπληρώνοντας το όνειρο της οικογένειάς τους. Το μόνο που έχει σημασία είναι να ξεκινήσουμε κάποια στιγμή να συζητάμε σοβαρά για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποκτήσουμε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό που δεν θα χρειάζεται επικεφαλής με τις ικανότητες του... Ιούλιου Καίσαρα για να εκδώσει ένα πιστοποιητικό. 

Αυτή είναι η πεζή αλήθεια - όσο κι αν βολεύει κάποιους να προβάλλονται ως Μεγαλέξανδροι, στο απέραντο φρενοκομείο που συντηρεί η αρνητική ψήφος. 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 18:25