Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 15:21

Ακρίβεια, φόροι και χαμηλοί μισθοί

Γράφτηκε από τον

Ακρίβεια, φόροι και χαμηλοί μισθοί

Η επικοινωνιακή προσπάθεια απόδοσης της εκλογικής αποτυχίας της Νέας Δημοκρατίας στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αφενός δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια και αφετέρου (ανεξαρτήτως κινήτρων) εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος, που θέλει διάδοχο του Κυριάκου Μητσοτάκη έναν συντηρητικό δεξιό όπως ο Μάκης Βορίδης.

Στην πραγματικότητα όμως, η Νέα Δημοκρατία αν στρίψει δεξιότερα κινδυνεύει να χάσει τον νευραλγικό χώρο του πολιτικού Κέντρου και να παραδώσει αργά ή γρηγορότερα από το τέλος της θητείας της στην Κεντροαριστερά, που έτσι και αλλιώς θα ανακάμψει από το φθινόπωρο, καθώς έπιασε πάτο στις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στις πρόσφατες εκλογές προσήλθαν στις κάλπες σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019 1.858.243 λιγότεροι ψηφοφόροι, επειδή είναι απογοητευμένοι από την οικονομική πολιτική. Προφανέστατα αν ήταν απογοητευμένοι από τη μεταναστευτική πολιτική ή τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, οι πολίτες θα ψήφιζαν δεξιότερα κόμματα και δεν θα απείχαν από την κάλπη.

Ο συνδυασμός όμως ακρίβειας, υψηλών φόρων και χαμηλών εισοδημάτων απομάκρυνε τους πολίτες από την κάλπη, καθώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τους πείσει ότι έχει ρεαλιστικό σχέδιο βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Ουσιαστικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και όλες οι προηγούμενες μετά τη χρεοκοπία του 2010, βρίσκεται αντιμέτωπη με τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η οποία εδράζεται σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας, για να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις αντί να δώσουν κίνητρα για μεγέθυνση των επιχειρήσεων, σύναψαν άτυπο συμβόλαιο ανοχής της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, που επιτρέπει την επιβίωση χιλιάδων θνησιγενών μικρών επιχειρήσεων, που έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να προσφέρουν ευρωπαϊκούς μισθούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συναλλαγής κάθε προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής προσκρούει πάνω στον τοίχο της γκρίζας οικονομίας, που λειτουργεί όμως ως αντηρίδα της νόμιμης οικονομίας. Για αυτό και κάθε προσπάθεια λύσης του άτυπου συμβολαίου ανοχής της φοροδιαφυγής (όπως για παράδειγμα η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS) οδηγεί είτε σε αποχή είτε σε αντισυμβατικές επιλογές, όπως του 2015 από τους δυσαρεστημένους με τον ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες ακινήτων.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 15:34