Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 16:58

Μαξιμαλιστικοί στόχοι ή ορθολογικές επιλογές;   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Μαξιμαλιστικοί στόχοι ή ορθολογικές επιλογές;   

 

Η καλύτερη μέθοδος για να ακυρωθεί ένα έργο είναι η υιοθέτηση μαξιμαλιστικών στόχων, που ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες του φορέα υλοποίησής του. Αν θέλεις λοιπόν να μη γίνει τίποτα, ζητάς ένα αντιπλημμυρικό έργο 100 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας βροχόπτωσης που συμβαίνει μια φορά την εκατονταετία. Αν τολμήσει κάποιος να φέρει αντιρρήσεις, τον κατηγορείς ότι βάζει τα χρήματα πάνω από τις ανθρώπινες ζωές - και μετά τον αφήνεις να τον αποτελειώσουν οι... ύαινες του Facebook.

Ετσι κι αλλιώς λίγοι θα αντιληφθούν ότι η βροχόπτωση της εκατονταετίας δεν θα πέσει αναγκαστικά εκεί που θα γίνει το γιγάντιο αντιπλημμυρικό έργο. Ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που θα σκεφτούν ότι με το 10% των χρημάτων του αντιπλημμυρικού μπορεί να αναβαθμιστεί η πολιτική προστασία, προκειμένου να προστατέψει πολλαπλάσιο πληθυσμό από εκείνον που θα προστατευτεί με τα 100 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα: Το αντιπλημμυρικό έργο που μελετά ο "Μορέας" και το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ θα προστατέψει μια ζώνη που εκτείνεται από το Πήδημα έως την Καλαμάτα. Τι θα συμβεί όμως αν η βροχή της εκατονταετίας πέσει στη Βέργα ή στην Καρδαμύλη; Τι θα συμβεί αν η βροχή της εικοσαετίας ξαναπέσει στην Οιχαλία ή στην Ανάληψη του Δήμου Μεσσήνης; Η απάντηση είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο: Οσα αντιπλημμυρικά έργα και να γίνουν, πάντα θα υπάρχουν κάποιες πλημμύρες, αφού είναι αδύνατον να υπάρξει πλήρης τεχνική προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονταν και θα εκδηλώνονται μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Από εκεί και πέρα, σκοπός του κράτους και της αυτοδιοίκησης δεν είναι να σπαταλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, ώστε να έχουν άλλοθι σε περίπτωση που υπάρξουν θύματα μετά από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Σκοπός του κράτους και της αυτοδιοίκησης είναι πρώτα απ’ όλα να προστατέψουν τις ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να αποζημιώσουν τις περιουσίες που χάθηκαν. Γι’ αυτό είναι μάλλον προτιμότερο, αντί για αμφίβολης αποτελεσματικότητας δαπανηρά έργα, να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία ενός φορέα πολιτικής προστασίας των ανθρώπινων ζωών, ο οποίος θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Ο ίδιος φορέας θα κινητοποιείται και σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών, απομακρύνοντας τους ανθρώπους από τις εστίες κινδύνου.

Τελικώς δεν χρειάζονται τα αντιπλημμυρικά έργα; Φυσικά και χρειάζονται. Αλλά πρέπει να γίνονται με σκοπό να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές, και όχι επειδή το ζητάει όποιος έχει στόχο να ανατρέψει τον... καπιταλισμό θέτοντας μονίμως μαξιμαλιστικούς στόχους. Ετσι κι αλλιώς, όχι μόνο η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία, αλλά και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι πάντοτε θέμα ιεράρχησης των αναγκών και ορθών επιλογών.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER