Σάββατο, 11 Μαϊος 2013 10:16

Ο Αντώνης Σαμαράς θα πηγαίνει στην Πύλο με... 50 χιλιόμετρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Οποιος έμεινε έκπληκτος επειδή το 2014 σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εθνική οδός με... ανώτατο όριο ταχύτητας τα 50 χιλιόμετρα την ώρα, μάλλον είναι αιθεροβάμονας και δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των πελατειακών σχέσεων και των Νεφελίμ. Ομως ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. 

 Την Πέμπτη το βράδυ ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, υποκύπτοντας στις πιέσεις των… πελατών ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα κατασκευαστεί κλειστός αυτοκινητόδρομος στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι θα κατασκευαστεί ανοιχτός αυτοκινητόδρομος, με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 50 χιλιόμετρα την ώρα. Ο αυτοκινητόδρομος έγινε… δρομάκι για να μπορούν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων να ανοίξουν βενζινάδικα και καφενεία πάνω στην ψευτοεθνική οδό. Ο αυτοκινητόδρομος έγινε δρομάκι για να μπορούν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων να σηκώσουν κι άλλες κακόγουστες πολυκατοικίες δίπλα στη νέα ψευτοεθνική. 

Ετσι, για μια ακόμα φορά η ασφάλεια των οδηγών θυσιάστηκε στο βωμό της εξυπηρέτησης λίγων κοντόφθαλμων ιδιωτικών συμφερόντων. Για μια ακόμα φορά το κοινό συμφέρον θυσιάστηκε στο βωμό των πελατειακών σχέσεων. 

Πριν συνεχίσω το άρθρο οφείλω πάντως να συγχαρώ το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλο, που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να κινείται με ταχύτητα... 50 χιλιομέτρων την ώρα κάθε φορά που θα πηγαίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο. Οφείλω επίσης να συγχαρώ το γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, γιατί έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ταλαιπωρείται ο πρωθυπουργός κάθε φορά που θα ταξιδεύει οδικώς προς την Πύλο. Πραγματικά, αν ήμουν οπαδός των… Νεφελίμ και των θεωριών συνωμοσίας, δεν θα μου ήταν δύσκολο να πιστέψω ότι ο κ. Αναστασόπουλος και ο κ. Αγγελάκας είναι υποχείρια σκοτεινών δυνάμεων που θέλουν να διασύρουν τον πρωθυπουργό. Επειδή όμως σκέφτομαι ορθολογικά, εκτιμώ ότι διασύρουν τον πρωθυπουργό χωρίς να το καταλάβουν, επειδή απλώς είναι… ανίκανοι να αντιληφθούν τι ακριβώς κάνουν. 

Από εκεί και πέρα, ούτε ψύλλος στον κόρφο του κ. Σαμαρά. Με τέτοιους φίλους και συνεργάτες, πόσο περισσότερο μπορούν να τον βλάψουν οι εχθροί του; Κάποιοι κακεντρεχείς θα πουν: Οπως έστρωσε ας κοιμηθεί. Διαφωνώ με αυτή την άποψη - γιατί πιστεύω ότι αν θέλεις να πετύχεις στην πολιτική είσαι καταδικασμένος να συμμαχήσεις με πολλούς ανίκανους και άχρηστους. Οταν λοιπόν ο πολιτικός κατακτήσει την εξουσία, τότε αναζητά ικανούς συνεργάτες για να παράγει έργο. Κι όταν βλέπει δίπλα του τα παιδιά που τον αναγκάζουν να πάει στην Πύλο με ταχύτητα χελώνας, ούτε ψύλλος στον κόρφο του… 

Το θέμα μας όμως δεν είναι η απελπιστική μοναξιά του Αντώνη Σαμαρά. Γι' αυτήν θα γράψουμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο. Το θέμα μας είναι ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος και η ανοησία όσων πιστεύουν ότι θα δουν ανάπτυξη στη Μεσσηνία με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα... Αραγε τι θα έλεγαν όλοι αυτοί, αν οι Κορίνθιοι και οι Αρκάδες ζητούσαν η εθνική οδός Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα να γίνει ανοιχτός δρόμος με όριο τα 50 χιλιόμετρα; Τι θα έλεγαν όλοι αυτοί, αν οι Αρφαραίοι ζητούσαν ανώτατο όριο 50 χιλιόμετρα στο τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα; Προφανώς θα είχαν σηκώσει τον κόσμο στο πόδι, σκούζοντας για το... αρκαδικό λόμπι και τους Αρφαραίους που εμποδίζουν την ανάπτυξη. 

Τελικώς όμως, ποιοι εμποδίζουν την ανάπτυξη; Την εμποδίζουν τα κοντόφθαλμα συμφέροντα που πιστεύουν ότι θα πλουτίσουν άμα σηκωθούν πολυκατοικίες στα πατατοχώραφα. Την εμποδίζουν κοντόφθαλμα συμφέροντα σαν κι αυτά που σταμάτησαν την Ολυμπία Οδό στην Πάτρα, για να μπορούν να χτίζουν δίπλα στη σημερινή ψευτοεθνική οδό. 

Ας πούμε όμως επιτέλους μια φορά τα πράγματα με το όνομά τους: Ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι ο κλειστός αυτοκινητόδρομος - και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπαταληθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός καινούργιου ανοιχτού χελωνόδρομου. Η Πολιτεία (δηλαδή όλοι εμείς) δεν έχει κανένα λόγο να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια για να απαλλοτριώσει -και μάλιστα με λεόντειους όρους- τα χωράφια όσων δεν θέλουν τον ασφαλή δρόμο! 

Πολλοί θα πουν, ας ξεκινήσει ανοιχτός και στην πορεία τον κάνουμε... κλειστό, όπως κάναμε όλα αυτά τα τα χρόνια. Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως, γιατί αυτή η πολιτική των εκπτώσεων και των ελιγμών μάς οδήγησε στη χρεοκοπία. 

Η Πολιτεία, αν θέλει να κατασκευάσει κλειστό αυτοκινητόδρομο, πρέπει να το ανακοινώσει και να επιβάλει την άποψή της. Το κράτος δεν έχει λόγο ύπαρξης εάν δεν μπορεί να εκφράσει το δημόσιο συμφέρον. Το κράτος δεν έχει λόγο ύπαρξης εάν υποκύπτει στις απειλές λίγων οικοπεδούχων. Αλλιώς... ούτε ψύλλος στον κόρφο των ιστορικών του μέλλοντος, που θα αναρωτιούνται γιατί ένας πρωθυπουργός ευρωπαϊκού κράτους τον 21ο αιώνα πήγαινε στην Πύλο με 50 χιλιόμετρα την ώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 11:33