Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 13:22

Προεκλογικές καταγγελίες για αναθέσεις και παρατάσεις

Γράφτηκε από τον

Προεκλογικές καταγγελίες για αναθέσεις και παρατάσεις

Κατά τη διάρκεια της άτυπης προεκλογικής περιόδου, που στην Ελλάδα διαρκεί περίπου ένα έτος, είναι λογικό και σε μεγάλο βαθμό θεμιτό, όχι μόνο να ανεβαίνουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι, αλλά και να ασκείται κριτική για κάθε θέμα που ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους.

Ειδικά στην αυτοδιοικητική προεκλογική περίοδο, είναι λογικό και σε μεγάλο βαθμό θεμιτό, η αντιπολίτευση να ασκεί κριτική στην τοπική αρχή, παραβλέποντας τόσο το εθνικό και ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον όσο και το θεσμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο ασκείται η περιφερειακή ή η δημοτική πολιτική. Έτσι κι αλλιώς κανένας υποψήφιος δεν έχασε στις εκλογές επειδή κατήγγελλε καθυστερήσεις και αναθέσεις έργων... ενώ γνώριζε ότι το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων έργων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρονοβόρες διαδικασίες και παράκαμψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για έργα μικρού κόστους.

Στην πραγματικότητα, η εναλλαγή στην εξουσία τις περισσότερες φορές εδράζεται σε καταγγελίες επικοινωνιακού χαρακτήρα, που θα ξεχαστούν την επομένη των εκλογών επειδή ο καταγγέλλων θα εκμεταλλευτεί ο ίδιος το θεσμικό πλαίσιο για να κάνει αναθέσεις έργων και να παρατείνει την προθεσμία υλοποίησής τους. Η προεκλογική ατζέντα θα άλλαζε αυτόματα αν ο νομοθέτης είχε προβλέψει να είναι υποχρεωτική η δημοσίευση του συνολικού ποσού των αναθέσεων, αλλά και όλων των παρατάσεων των έργων, ανά δήμο και Περιφέρεια. Με αυτό τον τρόπο ο πολίτης, μέσα από μια συγκεντρωτική λίστα του υπουργείου Εσωτερικών, θα γνώριζε αν η Περιφέρεια ή ο δήμος του είναι πράγματι πρωταθλητές σε αναθέσεις και παρατάσεις -ή αν πρωταθλήτρια σε ανακριβείς καταγγελίες είναι η αντιπολίτευση. Αλλά μέσα στο σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει ό,τι θέλει και τελικώς να υπερισχύει επικοινωνιακά όποιος αφήνει να εννοηθεί ότι χειρίζεται καλύτερα, δηλαδή στα μουγγά, τις αναθέσεις και τις παρατάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία οι ψηφοφόροι, ανάλογα με την παραταξιακή τους ταυτότητα, υιοθετούν ή απορρίπτουν τις καταγγελίες για αναθέσεις και καθυστερήσεις έργων, αγνοώντας πλήρως το νοσηρό θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αφωνία της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης για το πρόβλημα, γεγονός που αφήνει φυσικά ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αναθέσεις και οι παρατάσεις έργων να συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Για το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων έργων, θα συζητήσουμε μετά τη... νέα χρεοκοπία.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 13:44