Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023 11:35

Στο δρόμο για τη… Δαμασκό

Γράφτηκε από τον

Στο δρόμο για τη… Δαμασκό

Είναι γνωστό σε όλους ότι εκτός από τους πολιτικούς… πολιτεύονται και οι πολίτες, κολακεύοντας τους αιρετούς.

Αλλά πολιτεύονται και όσοι ενδιαφέρονται να επιστρέψουν ή να κατακτήσουν την εξουσία, προβάλλοντας τα λάθη των αρχών και τις αναξιοποίητες δυνατότητες ενός τόπου. Είναι γνωστή επίσης η φράση «Το Σάββατο σε βρίζουν, την Κυριακή σε ψηφίζουν και τη Δευτέρα… κόβουν το χέρι τους», που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τέλος, είναι γνωστό και κοινά αποδεκτό πως η νομή της εξουσίας είναι η μοναδική συγκολλητική ουσία που μπορεί να ενώσει τις πιο ανόμοιες ιδεολογίες.

Όμως, αυτό που συμβαίνει φέτος στο δρόμο για τη… Δαμασκό, αφενός δεν έχει προηγούμενο και, αφετέρου, πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί -όπως δεν επαναλήφθηκε και ο κατακερματισμός που προκλήθηκε εξαιτίας της απλής αναλογικής. Στο δρόμο για την εκλογική Δαμασκό λοιπόν, δεκάδες επικριτές και υβριστές των τοπικών αρχόντων είδαν άξαφνα το φως της εξουσίας… και αφού μετανόησαν, έγιναν απόστολοι εκείνων που κατήγγελλαν όλη την προηγούμενη τετραετία. Σε αυτή την ομαδική… μετάνοια, συνετέλεσαν: α) Η απουσία ενός ισχυρού, μαζικού αντιπολιτευτικού κόμματος στη Βουλή. β) Η οικονομική εξάρτηση εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ταμείο της αυτοδιοίκησης. γ) Η ανάγκη πρόσβασης στην τοπική εξουσία εξαιτίας του ασαφούς θεσμικού πλαισίου, στο οποίο ανθεί η… πατρωνία. δ) Ο εκλογικός νόμος (μιας χρήσης) του Μάκη Βορίδη, που αποσκοπεί στην επανεκλογή των νυν τοπικών αρχόντων.

Σε κάθε περίπτωση οι τοπικοί άρχοντες, όχι μόνο για δικό τους καλό αλλά κυρίως για τη σωτηρία της αυτοδιοίκησης, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η απόσταση από το «ωσαννά» ως το «άρον άρον, σταύρωσον αυτόν» είναι μια… κάλπη δρόμος. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι όσοι «μετανοήσαντες» δεν εκλεγούν σύμβουλοι την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, τη Δευτέρα θ’ ανέβουν στα κάγκελα και θα πετροβολούν όποιον βρουν μπροστά τους -αλλά κυρίως τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων, στα οποία εντάχθηκαν μετά το «θαύμα» στο δρόμο προς τη Δαμασκό. Και αλίμονο στον επικεφαλής που δεν θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Οι… Σαούλ θα τον εκδικηθούν ψηφίζοντας τον αντίπαλό του, οποιοσδήποτε κι αν είναι αυτός

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός