Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 16:05

  Διαιρεμένοι και χωρίς μετρήσιμους στόχους

Γράφτηκε από τον

   Διαιρεμένοι και χωρίς μετρήσιμους στόχους

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απαντώντας σε ερώτησή μου σχετικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μεσσηνίας, το οποίο αντιστοιχεί στο 43% του μέσου ευρωπαϊκού και στο 70% του μέσου ελληνικού, απέδωσε εύστοχα την απόκλιση της μεσσηνιακής από την ευρωπαϊκή οικονομία στη δεκαπενταετή ύφεση που έπληξε την Ελλάδα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Βορίδης δεν σχολίασε την εγχώρια απόκλιση. Συνεπώς και εμείς, στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, δεν θα εστιάσουμε στο λεγόμενο "Εμιράτο του Μοριά", το οποίο, φαινομενικά, συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω των επιδόσεων της Motor Oil. Ωστόσο, οι εισροές της Motor Oil δεν διαχέονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εστιάζοντας στα λεχθέντα του κ. Βορίδη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, τονίζουμε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μεγέθυνση της οικονομίας με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Συμφωνούμε απόλυτα με τον υπουργό, όμως η απλή διακήρυξη της ανάγκης για οικονομική μεγέθυνση από πλευράς ενός κυβερνητικού στελέχους δεν αρκεί. Άλλωστε, από την άκρα Δεξιά έως την άκρα Αριστερά όλοι οι πολιτικοί επιδιώκουν την ανάπτυξη, με στόχο την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.

Το κρίσιμο ερώτημα έγκειται στο πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη και σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα υλοποιηθούν οι μετρήσιμοι στόχοι. Για παράδειγμα: Πότε εκτιμά η κυβέρνηση ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μεσσηνίας θα ανέλθει στο 65% του μέσου ευρωπαϊκού; Σε πέντε χρόνια; Σε δέκα; Ή μήπως σε πενήντα, από την "κοίμηση" του Αγίου Παϊσίου; Είναι αξιοσημείωτο ότι κανένας πολιτικός δεν έχει τολμήσει έως σήμερα να θέσει μετρήσιμους στόχους για την τοπική οικονομία. Ως αποτέλεσμα, η Μεσσηνία πορεύεται στο άγνωστο, στηριγμένη σε ευχές για τον ευλογημένο τόπο. Σε αντίθεση, στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και σε κάθε γωνιά του σύγχρονου κόσμου, κυβερνήσεις και τοπικές αρχές θέτουν μετρήσιμους στόχους και εργάζονται για την υλοποίησή τους.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα επίτευξης σύγκλισης της μεσσηνιακής οικονομίας με τη μέση ευρωπαϊκή, συμφωνούμε με τον κ. Βορίδη ότι η δημιουργία ισχυρών περιφερειακών κέντρων είναι απαραίτητη για να ανακοπεί η φυγή των νέων από την Πελοπόννησο προς την Αττική και την Ευρώπη. Ωστόσο, προτεραιότητα οφείλει να αποτελεί η διοικητική ενοποίηση της Πελοποννήσου. Μόνο κατόπιν αυτής θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πόσα ισχυρά περιφερειακά κέντρα δύνανται να λειτουργήσουν σε μια γεωγραφική περιφέρεια με πληθυσμό 996.106 κατοίκους και πυκνότητα 46 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αλλά και ο κ. Βορίδης όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών για τους γνωστούς μικροπολιτικούς λόγους διατήρησε διαιρεμένη την Πελοπόννησο, με συνέπεια τον κατακερματισμό των δυνάμεων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρά αστικά κέντρα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Φωτογραφία του πρακτορείου EUROKINISSI από πρόσφατη προεκλογική περιοδεία του κ. Βορίδη στη Λακωνία