Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 14:55

Εκλογικό μήνυμα με πολλαπλές ερμηνείες

Γράφτηκε από τον

Εκλογικό μήνυμα με πολλαπλές ερμηνείες

Αδιαμφισβήτητα το μήνυμα των προχθεσινών εκλογών έχει πολλές ερμηνείες τις οποίες θα εκμεταλλευτούν πολλαπλώς οι επικοινωνιολόγοι των κομμάτων, αρχικά για κερδίσουν τις εντυπώσεις της επόμενης ημέρας και με τελικό σκοπό τα εκλογικά οφέλη στη επόμενη αναμέτρηση.

Έτσι και αλλιώς όταν η συμμετοχή είναι μόλις 41,39% ο καθένας δικαιούται να λέει ότι θέλει τόσο για την πρωτόγνωρη στην Ελλάδα αποχή, όσο και για τις αιτίες που την προκάλεσαν. Ανεξάρτητα όμως από τις αιτίες, η μικρή συμμετοχή στις εκλογές δείχνει ότι διανύουμε περίοδο χαμηλών προσδοκιών από τους πολιτικούς και για αυτό τα μαζικά κόμματα τείνουν να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αυτή την περίοδο στην Ελλάδα το μόνο μαζικό κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία με τάσεις αποσυσπείρωσης, ειδικά αν απομακρυνθεί από την εξουσία. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε τις ψήφους δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική την οποία χαρακτηρίζουν ανάλγητη και αντιλαϊκή.

Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη, ελλείψει κομματικού αντιπάλου αλλά δεν αποκλείεται να καταρρεύσει λόγω εσωκομματικών διαφωνιών για τη μείωση του εκλογικού της ποσοστού κάτω από το στόχο του 33% που είχε θέσει προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι υπερδεξιοί θα λένε ότι φταίει η θέσπιση του γάμου των ομοφυλοφίλων για το εκλογικό αποτέλεσμα και οι κεντροδεξιοί θα υποστηρίζουν ότι η δεξιά στροφή με το Φρέντι Μπελέρη διέλυσε το «Μένουμε Ευρώπη» στέλνοντας για μπάνιο πολλούς πρώην ψηφοφόρους του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία το 2019 και το 2023. Ετσι και αλλιώς όταν ένα κόμμα «μαυρίζει» τον ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα για να εκλέξει τον εκλεκτό της ακροδεξιάς πτέρυγάς του, δύσκολα θα επιτύχει ξανά τους στόχους της περίφημης τριγωνοποίησης.

Μένει να δούμε αν οι ακροδεξιοί των υπολοίπων κομμάτων που «ξεπλύθηκαν» στις αυτοδιοικητικές εκλογές μπαίνοντας στα γαλάζια ψηφοδέλτια, θα επιχειρήσουν να ρίξουν μόνοι τους την κυβέρνηση ή αν θα συμμαχήσουν με την υπερδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός