Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 16:22

Με πρόχειρες λύσεις δεν αντιμετωπίζεται η στάθμευση 

Γράφτηκε από τον

Με πρόχειρες λύσεις δεν αντιμετωπίζεται η στάθμευση 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το κέντρο της Καλαμάτας έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω της στάθμευσης. Τα πάρκινγκ του Νέδοντα δεν μπορούν πλέον, τις ώρες αιχμής, να καλύψουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα όλοι οι δρόμοι γύρω από το κέντρο να φρακάρουν. Εδώ και χρόνια διακινούνται διάφορες ιδέες για υπόγεια πάρκινγκ, χωρίς κάτι να προχωρά. Το κόστος κατασκευής αλλά και διαχείρισης υπόγειων χώρων στάθμευσης είναι σημαντικοί παράγοντες που φρενάρουν τις συγκεκριμένες λύσεις. Στη συζήτηση και στο «θα γίνει» είναι εδώ και χρόνια και η σύνταξη κυκλοφοριακής - συγκοινωνιακής  μελέτης. Όταν δεν υπάρχει κάτι σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο, όπως είναι λογικό  ξεκινούν οι «πατέντες», για να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε το πρόβλημα και κάτι κάνουμε. Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση δεν αντιμετωπίζονται όμως με ευκαιριακές παρεμβάσεις και πατέντες σχεδιασμένες στο τραπεζομάντιλο της ταβέρνας.

Η λύση τού να μετατραπεί σε πάρκινγκ ο χώρος όπου διεξάγεται η λαϊκή αγορά βόρεια της ΚΑΚ και να μεταφέρονται οι χρήστες του με λεωφορεία στο κέντρο, θα ήταν καλή αν μπορούσε να εφαρμοστεί όλες τις ημέρες. Με απαγορευτικό το Σάββατο και την Τετάρτη, που διεξάγεται η λαϊκή αγορά, όταν υπάρχει και η μεγαλύτερη πίεση για στάθμευση σε όλο το κέντρο της πόλης, δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπρόσθετα όταν κάτι δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, ώστε να γίνει επιλογή και συνήθεια, δεν μπορεί να αποδώσει. Το σημαντικότερο, όταν δεν έχει λυθεί το πρόβλημα στάθμευσης τις ημέρες που γίνεται η λαϊκή, με στοιχειώδη έστω αστυνόμευση των χώρων στάθμευσης γύρω από αυτήν, θα ήταν υπερβολικό να περιμένουμε αποτελέσματα από σύνθετες λύσεις με χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η Καλαμάτα χρειάζεται μόνιμες λύσεις, που δεν μπορούν παρά να προκύπτουν μέσα από ένα συνολικό σχέδιο που θα βλέπει την πόλη στο σύνολό της. Το κέντρο, η Παραλία, η κίνηση Βορρά - Νότου και Ανατολής - Δύσης, η δημιουργία χώρων στάθμευσης αλλά και δικτύου πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων πρέπει να ακολουθούν μια γενικότερη φιλοσοφία για το τι θέλουμε για την πόλη. Πώς θέλουμε να οργανώσουμε το σύνολο των δράσεων και την καθημερινότητα ντόπιων και επισκεπτών. Αυτά χρειάζονται μελέτη, διάλογο και στοχευμένα έργα. Δύσκολα πράγματα για πολιτική με πατέντες και ημίμετρα. Η Καλαμάτα χρόνια τώρα είναι σταματημένη στο χρόνο «τρώγοντας» από τις επιλογές του παρελθόντος. Η δυναμική των μεγάλων επιλογών του παρελθόντος έχει πλέον εξαντληθεί και η δημιουργία νέων δεν υπάρχει δυστυχώς καν στον ορίζοντα. Με πατέντες και αναπλασούλες πορευόμαστε ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα, λιτανεύοντας θαυματουργές εικόνες!

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 16:56