Σάββατο, 06 Ιουλίου 2024 11:18

Στο κυβερνητικό στόχαστρο η μικρομεσαία επιχείρηση

Γράφτηκε από τον

Στο κυβερνητικό στόχαστρο η μικρομεσαία επιχείρηση

Η κυβέρνηση για να διασφαλίσει επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα, έχει βάλει στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχείρηση θεωρώντας προφανώς ότι «λεφτά υπάρχουν» και το μόνο που χρειάζεται για να επικρατήσει φορολογική δικαιοσύνη είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Στην πραγματικότητα η αθέτηση του κοινωνικού συμβολαίου «εμείς κάνουμε ότι επιβάλλουμε φόρους και εσείς κάνετε ότι πληρώνετε», εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους την ελληνική οικονομία, που έτσι και αλλιώς εδράζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μόνο οι αιθεροβάμονες πολιτικοί και γραφειοκράτες δεν γνωρίζουν ότι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις επιβιώνουν επειδή φοροδιαφεύγουν και ότι αν πληρώσουν όλους τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές θα βάλουν «λουκέτο», με συνέπεια να καταρρεύσει πλήρως ο παραγωγικός ιστός της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιοι αιθεροβάμονες πολιτικοί και γραφειοκράτες προφανώς δεν γνωρίζουν ότι οι περισσότερες μικρές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν χάσει οριστικά το τρένο της ανταγωνιστικότητας και για αυτό αντί να στοχεύουν το μέγιστο κέρδος, προσπαθούν πάση θυσία να περιορίσουν τα έξοδα για να επιβιώσουν. Προσπαθώντας να περιορίσουν τα έξοδα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιδεινώσουν τους δείκτες παραγωγικότητας και την ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών.

Στα ακαδημαϊκά εργαστήρια ο φαύλος κύκλος της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας σπάει είτε με επενδύσεις είτε με συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα όμως εκτός από έλλειμμα πνεύματος συνεργασίας, παραπάνω από τις μισές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία πρόσβαση στα δάνεια των τραπεζών και για αυτό είναι σχεδόν αδύνατη η μεγέθυνσή τους. Αν στο κάδρο προστεθούν και οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, όπου οι συνεργασίες δεν οδηγούν σε οικονομίες κλίμακας (όπως για παράδειγμα ο ισχυρός κλάδος της εστίασης), έχουμε μπροστά μας ολόκληρη την εικόνα του προβλήματος, που προφανώς δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ούτε με τον περιορισμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, που έχει ως στόχο το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 61,2% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν απασχολεί μισθωτούς και ότι το 28,6% απασχολεί από 1 μέχρι 4 εργαζόμενους. Ουσιαστικά το 89,8% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές και απασχολούν μέχρι 4 εργαζόμενους. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους δημιουργούν το 45,1% του συνολικού κύκλου εργασιών και εργάζεται σε αυτές το 71,3% του εργατικού δυναμικού. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να σχεδιάζει στα ακαδημαϊκά εργαστήρια ή στα γραφεία των υπουργείων την ομαλή μετεξέλιξη αυτής της παραγωγικής βάσης των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια οικονομία πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, που θα παράγουν τεχνολογικά προϊόντα μεγάλης αξίας. Στην αγορά όμως επιβιώνουν μόνο οι επιχειρήσεις, που προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού και προσφέρουν… ξαπλώστρες σε όσους θέλουν να κάνουν διακοπές στην ηλιόλουστη Μεσόγειο. Και η Ελλάδα βγήκε από το τούνελ της ύφεσης χάρη στις ξαπλώστρες και κόντρα στα σχέδια των κυβερνήσεων του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, που σχεδίαζαν για πολλοστή φορά αγνοώντας την πραγματική αγορά, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 11:22