Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 11:09

Απειλή για τον τουρισμό της Μεσσηνίας το Ειδικό Χωροταξικό Πλαισίο;

Γράφτηκε από τον

Απειλή για τον τουρισμό της Μεσσηνίας το Ειδικό Χωροταξικό Πλαισίο;

Ειλικρινά δεν ξέρω αν το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό θα έχει καλύτερη τύχη στις δικαστικές αίθουσες από τα δύο προηγούμενα, που συντάχθηκαν το 2009 και το 2013 και τα οποία ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι όμως βέβαιο ότι ένας μέτριος μεταπτυχιακός φοιτητής θα συνέγραφε μια σαφώς πιο επίκαιρη εργασία λαμβάνοντας υπόψη του τα πιο πρόσφατα στοιχεία τουλάχιστον για τις ξενοδοχειακές κλίνες. Το ΕΧΠ όμως συντάχθηκε με βάση τις κλίνες του 2021, τότε που δεν λειτουργούσαν τα ξενοδοχεία Mandarin και W της Costa Navarino και για αυτό προφανώς κατατάσσει τη Δημοτική Ενότητα Πύλου στην κατηγορία «Περιοχή με δυνατότητες ανάπτυξης». Αντιθέτως κατατάσσει τη Δημοτική Ενότητα Νέστορος στην κατηγορία «Αναπτυσσόμενη περιοχή», επειδή το 2021 λειτουργούσαν τα ξενοδοχεία The Romanos και Westin Resort.

Εννοείται ότι επισημαίνουμε τις επιπτώσεις της αναχρονιστικής χρήσης στατιστικών στοιχείων (ενώ είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τις ξενοδοχειακές κλίνες του 2023), επειδή η κατηγοριοποίηση επηρεάζει άμεσα τις επενδύσεις όσο γενικότερα και την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής. Από εκεί και πέρα, όποιος μπει στον κόπο και αντέξει να διαβάσει τις 396 σελίδες της μελέτης και τις 50 σελίδες του σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), θα διαπιστώσει γρήγορα ότι η δημιουργική ασάφεια της κυοφορούμενης ΚΥΑ ευνοεί (αν δεν υπηρετεί) κάθε είδους πελατειακές σχέσεις. Ειδικά ο στόχος του «καθορισμού περιορισμών στον αριθμό των “χώρων τουρισμού διαμοιρασμού” και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης, του ισχυρού πόλου των ξενοδόχων και των ανίσχυρων μικροϊδιοκτητών, που κινδυνεύουν να χάσουν μια πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, στη Μεσσηνία είναι διαθέσιμες 43.468 ταξιδιωτικές κλίνες, από τις οποίες το 54,7% είναι σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Ιούλιος 2023) και μόλις το 27,06% σε ξενοδοχεία (στοιχεία του ΞΕΕ για το 2022), το 13,03%  σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και το 4,22% σε επαύλεις Με απλά λόγια: Το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας θα εξαφανιστεί από τον χάρτη αν επιτευχθεί ο στόχος του «καθορισμού περιορισμών των “χώρων τουρισμού διαμοιρασμού” και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων». Αν ήμουν οπαδός των θεωριών συνωμοσίας θα πίστευα ότι οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν βάλει στο μάτι τη βραχυχρόνια μίσθωση και τα ενοικιαζόμενα, με στόχο να τα διαχειριστούν οι ίδιοι. Θέλω να πιστεύω όμως ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν είναι τόσο αφελείς, ώστε να ωθήσουν χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες να διαδηλώνουν έξω από τα ξενοδοχεία τους.

 lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 11:17