Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 21:29

Ανάγκη ρύθμισης της εστίασης στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Ανάγκη ρύθμισης της εστίασης στην Καλαμάτα

Μόλις πριν δέκα χρόνια τα περισσότερα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας έκλειναν το Μάιο και άνοιγαν τον Οκτώβριο.

Τα τελευταία καλοκαίρια όχι μόνο παραμένουν ανοιχτά ολοένα και περισσότερα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, αλλά οι πελάτες τους δεν χωρούν στα τραπεζάκια και για αυτό υπάρχει ανάγκη επέκτασης των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων. Επίσης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας μετά τις πανελλαδικές δεν κυκλοφορούσε ψυχή, επειδή παραδοσιακά οι Καλαματιανοί τα βράδια ξεκαλοκαίριαζαν στην Παραλία της πόλης. Τα τελευταία καλοκαίρια και τα μαγαζιά της κεντρικής πλατείας συναγωνίζονται σε κόσμο τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας της Παραλίας. Και εδώ υπάρχει ανάγκη επέκτασης των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων.

Από εδώ και πέρα όμως πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος τόσο για την παραχώρηση νέων κοινόχρηστων χώρων όσο και για τον αριθμό των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, που μπορούν να λειτουργήσουν σε μια περιοχή χωρίς να διαρραγούν ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός. Εννοείται ότι είναι αδιανόητη μια συζήτηση για αυθαίρετες ρυθμίσεις από ομάδες σοφών ή στο όνομα περιορισμού του υπερτουρισμού. Εξίσου αφελής είναι όμως και κάθε προσδοκία αυτορρύθμισης της αγοράς, καθώς η πλεονεξία και η σύγκρουση συμφερόντων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια δημιουργικών συμβιβασμών.

Ιδανικά θα έπρεπε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι επιχειρηματίες, για να καθορίσουν τους κανόνες της επόμενης πενταετίας, αφού έτσι και αλλιώς μακροπρόθεσμα δεν μπορούν να ξέρουν τις ανάγκες κάθε περιοχής. Ιδανικότερα οι κανόνες θα πρέπει να εγκριθούν και από τους κατοίκους των περιοχών, που έχουν χάσει τον ύπνο τους εξαιτίας της όχλησης που προκαλούν αρκετά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Στην πραγματικότητα όμως τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, γιατί κανένας κοινωνικός ή πολιτικός εταίρος δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει να θέσει περιορισμούς στη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα της Καλαμάτας.

Παρόλα αυτά θα θέσουμε δύο προβληματισμούς και δύο προτάσεις γνωρίζοντας ότι θα αγνοηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους: α) Είναι ανάγκη θέσπισης ανώτατου ποσοστού καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, σε σχέση με το σύνολο των μαγαζιών που θα λειτουργούν στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. β) Υπάρχει ανάγκη θέσπισης κατώτατου ποσοστού καταστημάτων πώλησης τροφίμων στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε πολυκατάστημα εστίασης και ψυχαγωγίας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός