Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024 10:09

Καρκινοβατούν τα έργα της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Καρκινοβατούν τα έργα της Μεσσηνίας

Στις 6 Αυγούστου 2016 δημοσιεύτηκε στην «Ε» η εξής είδηση: «Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου της Καλαμάτας πάνω από τη γέφυρα της οδού Σπάρτης, στα φυτώρια του δήμου.

Η μελέτη -την οποία εκπόνησε το Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας- θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 11 Αυγούστου. Το κόστος κατασκευής του θεάτρου ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του αναμένεται να γίνει μέσω ΕΣΠΑ». Τελικώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες και οι εργασίες κατασκευής του Ανοιχτού Θεάτρου κράτησαν οκτώ ολόκληρα χρόνια και φυσικά, ως συνήθως, το κόστος κατασκευής ήταν μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει η αρχική μελέτη.

Σε μια κανονική χώρα τα καθίσματα του Ανοιχτού Θεάτρου θα βάφονταν μαύρα σε ένδειξη πένθους για τα χρόνια και τα χρήματα που σπαταλήθηκαν, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο μικρής τεχνικής δυσκολίας. Στελέχη της δημοτικής αρχής όμως πανηγυρίζουν σαν να δημιούργησαν έναν νέο Παρθενώνα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η κατασκευή του Παρθενώνα διήρκεσε μόλις εννέα χρόνια, δηλαδή μόνο ένα έτος περισσότερο από την κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας. Για την κατασκευή του Παρθενώνα χρειάστηκαν πάνω από  20.000 τόνοι μαρμάρου από την Πεντέλη, ενώ για την κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου 1.800 πλαστικά καθίσματα.

Δεν θα ήταν ανησυχητική η κατάσταση αν καθυστερούσαν και ακριβοπληρώνονταν μόνο τα έργα του Δήμου Καλαμάτας. Ανησυχητική είναι η κατάσταση, επειδή καρκινοβατούν όλα τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας, ενώ ταυτόχρονα στενεύουν τα δημογραφικά περιθώρια, με συνέπεια να κονταίνει απελπιστικά ο χρονικός ορίζοντας, εντός του οποίου είναι εφικτή η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη του νομού. Βεβαίως κάποιοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, επειδή το φθινόπωρο θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας και για το Μηναγιώτικο φράγμα, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι ο παραχωρησιούχος του Αεροδρομίου θα κατασκευάσει τα έργα που προέβλεπε το μάστερ πλαν του 2002 για τις ανάγκες του 2020. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι για τα φράγματα Φιλιατρινό, Μηναγιώτικο και Λαγκούβαρδου οι μελέτες ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας. Τέλος η αρχική μελέτη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, που χρηματοδοτήθηκε από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, εγκρίθηκε από το υπουργείο Υποδομών το 2005. Και φυσικά δεν συζητάμε καν για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, που εξαγγέλθηκε ως τμήμα της Ολυμπίας Οδού από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Διαπιστώνουμε ότι όλα τα μεγάλα έργα υποδομών της Μεσσηνίας καρκινοβατούν περίπου 20 χρόνια, αφού μόνο ο αυτοκινητόδρομος Α7 παραδόθηκε με σημαντική καθυστέρηση. Εννοείται ότι ακόμα και αν ξεκινήσουν το 2025 όλα τα έργα, θα χρειαστούν τουλάχιστον από 2 μέχρι 4 χρόνια να ολοκληρωθούν. Ουσιαστικά η Μεσσηνία έχασε τριάντα πολύτιμα χρόνια περιμένοντας να παραδοθούν έργα υποδομής που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον περασμένο αιώνα.

lathnanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024 10:14