Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024 11:28

Μηναγιώτικο φράγμα Μεσσηνίας: Οι μισοί «ωφελημένοι» είναι πλέον πεθαμένοι

Γράφτηκε από τον

Μηναγιώτικο  φράγμα Μεσσηνίας: Οι μισοί «ωφελημένοι» είναι πλέον πεθαμένοι

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το Μηναγιώτικο Φράγμα διαβάσαμε επί λέξει: «Κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την άρδευση έκτασης 35.000 στρεμμάτων που θα εξυπηρετεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με τουλάχιστον 3.500 ωφελούμενους αγρότες,

των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων: -Ευαγγελισμού, Φοινικούντας, Λαχανάδας και Φοινίκης της πρώην Δημοτικής Ενότητας Μεθώνης. -Πηδάσου, Χωματάδας, Καλλιθέας και Αμπελακίων (σ.σ. προφανώς εννοεί Αμπελοκήπων) της πρώην Δημοτικής Ενότητας Πύλου. - Μηλίτσης της πρώην Δημοτικής Ενότητας Αίπειας».

Για λόγους οικονομίας της συζήτησης προσπερνάμε την άγνοια του συντάκτη της ανακοίνωσης για τη διοικητική δομή της αυτοδιοίκησης γιατί έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο να εξηγήσουμε σε άσχετους ότι οι δημοτικές ενότητες δημιουργήθηκαν στη θέση των «Καποδιστριακών» δήμων και συνεχίζουν να υπάρχουν. Επειδή όμως γνωρίζουμε την Πυλία καλύτερα από τους Μανδαρίνους, που σχεδιάζουν το μέλλον της Μεσσηνίας από την Αττική, κάναμε μια μικρή έρευνα στα αρχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για να επιβεβαιώσουμε επισήμως όσα ξέρουμε για τον πληθυσμό της αρδευόμενης περιοχής.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ στις ευεργετούμενες κοινότητες που αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ο μόνιμος πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2021 είναι 1.993 μόνιμοι κάτοικοι από τους οποίους το 20% είναι άνω των 75 ετών. Σύμφωνα πάντα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ ο ενεργός πληθυσμός (ηλικίας από 15 μέχρι 65 ετών) των ίδιων κοινοτήτων είναι μόλις 1.122 μόνιμοι κάτοικοι. Από αυτούς τους 1.122 κάτοικους προφανώς κάποιοι ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες (τουρισμός, εμπόριο, εκπαίδευση, μεταφορές κ.λ.π). Επομένως στην περιοχή δραστηριοποιούνται περίπου 1.000 αγρότες ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει το Μηναγιώτικο Φράγμα για… 3.500 ωφελημένους αγρότες. Προφανέστατα η κυβέρνηση σχεδίασε το φράγμα προϋπολογισμού 122,1 εκατ. ευρώ με μελέτες των πρώτων ετών της δεκαετίας του 2000 οι οποίες αγνοούν τη μείωση του πληθυσμού και για αυτό κάνει λόγο για 3.500 ωφελημένους αγρότες ενώ ο ενεργός πληθυσμός είναι 1.122 μόνιμοι κάτοικοι.

Για αυτό πλέον οι μισοί… ωφελημένοι είναι στα νεκροταφεία και όσοι έχουν μείνει ζωντανοί γελούν στα καφενεία με τα κυβερνητικά καμώματα. Αν οι Μανδαρίνοι, που σχεδιάζουν το μέλλον της Μεσσηνίας από την Αττική, είχαν μπει στον κόπο να μελετήσουν τα στοιχεία της απογραφής θα γνώριζαν μεταξύ άλλων ότι στην κοινότητα Αμπελοκήπων δεν απογράφηκε ούτε ένας άνθρωπος ηλικίας μέχρι 19 ετών και ότι από τους 78 μόνιμους κατοίκους οι 34 (43,6% του πληθυσμού) είναι μεγαλύτεροι από 75 ετών. Αν είχαν μπει επίσης στον κόπο να επισκεφθούν την «αρδευόμενη περιοχή» θα είχαν διαπιστώσει ότι 1 στους 3 μόνιμους κατοίκους ζει στην τουριστική Φοινικούντα και μάλλον δύσκολα θα εγκαταλείψει τον τριτογενή τομέα για να δραστηριοποιηθεί στον πρωτογενή επειδή θα κατασκευαστεί το φράγμα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός