Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2024 21:22

Η Αθήνα αποφασίζει για τον Αερολιμένα Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Η Αθήνα αποφασίζει για τον Αερολιμένα Καλαμάτας

Οι τέσσερις κοινοπραξίες του Αερολιμένα Καλαμάτας, που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την παραχώρησή του, θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στις 11 Οκτωβρίου, αλλά τόσο οι Μεσσήνιοι όσο και οι Πελοποννήσιοι δεν γνωρίζουν ούτε το συμβατικό κείμενο ούτε αν στο μέλλον το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της Νότιας Πελοποννήσου ή αν θα γίνει πύλη ολόκληρου του Μοριά.

Για μια ακόμα φορά οι αποφάσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας λαμβάνονται ερήμην των Πελοποννήσιων, χωρίς δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον στα αιρετά συμβούλια της αυτοδιοίκησης. Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να επισημάνουμε ότι με το θέμα της επέκτασης του διαδρόμου στον Αερολιμένα Καλαμάτας, που είναι αναγκαία προκειμένου να εξυπηρετηθούν αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, τα τελευταία δύο χρόνια δημοσίως ασχολείται μόνο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής. Από εκεί και πέρα, κανένας δεν ξέρει τι συζητούν ιδιωτικώς με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι. Έτσι και αλλιώς οι ιδιωτικές συζητήσεις εκτός δημόσιας σφαίρας δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στον τόπο και ενισχύουν μόνο τις θεωρίες συνωμοσίας. Για αυτό δεν αξίζει να ασχοληθούμε ούτε με όσους συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες ούτε με τα «κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα».

Εμείς απλώς θα καταγράψουμε τι διεκδικούν τα Χανιά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του νέου Αερολιμένα Ηρακλείου, που θα εξυπηρετεί ετησίως 15 εκ. επιβάτες. Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων διεκδικεί λοιπόν επέκταση του Αερολιμένα Χανίων με πρόβλεψη για τα επόμενα 40 χρόνια.  Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το πραγματικό πρόβλημα του αεροδρομίου είναι η ανάγκη επέκτασής του με πρόβλεψη για τα επόμενα 40 χρόνια. Όταν ο τουρισμός αυξάνεται με ρυθμό 10% ετησίως ή και με μεγαλύτερους ρυθμούς, όπως και οι προσφερόμενες κλίνες ξεκινώντας από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων που κτίζονται μέχρι τα Αirbnb, το υπάρχον αεροδρόμιο θεωρείται ήδη κορεσμένο για την εξυπηρέτηση της Δυτικής Κρήτης».

Στη Μεσσηνία όλα καλά; Στην Πελοπόννησο όλα εντάξει με την επέκταση του… «Ελ Βενιζέλος»; Κατεβάστε και άλλο τον δείκτη των προσδοκιών. Θέλω να δω πόσοι θα μετρηθούμε στην απογραφή του 2031.

lathanasis@yahoo.gr