Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 12:41

Δήμος Καλαμάτας: Ξανά στο μονοπάτι των λανθασμένων επιλογών

Γράφτηκε από τον

Δήμος Καλαμάτας: Ξανά στο μονοπάτι των λανθασμένων επιλογών

Στην οικονομία, όπως και στη ζωή κάθε ανθρώπου, δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Όπως οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή κάνουν επιλογές έχοντας στόχο να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος, έτσι και οι κοινωνικοί εταίροι στην οικονομική ζωή λαμβάνουν καθημερινά αποφάσεις, με στόχο τη μεγιστοποίηση του εισοδήματος. Εννοείται ότι τα συμφέροντα των κοινωνικών εταίρων πολλές φορές είναι συγκρουόμενα, αφού μεταξύ άλλων οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τους εργαζόμενους, που διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Γενικώς, όμως, μια ορθολογική κοινωνία εργάζεται πρωτίστως για τη μεγέθυνση της πίτας και δευτερευόντως για τη διανομή της.

Αν μια κοινωνία ενδιαφέρεται μόνο για τη διανομή της πίτας, ενώ οι υπόλοιπες κοινωνίες μεγεθύνουν τη δική τους, απλώς χάνει το τρένο της ανάπτυξης, με συνέπεια να βουλιάξει στον βάλτο της στασιμότητας και της μιζέριας. Εννοείται ότι καμία κοινωνία δεν αποφασίζει συνειδητά να βουλιάξει στον βάλτο της στασιμότητας. Η οικονομία, όμως, παραμένει στάσιμη τις περισσότερες φορές εξαιτίας λανθασμένων αποφάσεων που δεν αναθεωρούνται, επειδή η ενασχόληση με τη διανομή της πίτας εμποδίζει τις προσπάθειες για τη μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η Μεσσηνία, λοιπόν, έχασε το τρένο της τουριστικής ανάπτυξης, επειδή η άρχουσα τάξη της στο παρελθόν πίστευε ότι είναι μονόδρομος η βιομηχανική ανάπτυξη και η συνεργασία με την… Αφρική. Γι’ αυτό πόνταρε τα ρέστα της στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας, αγνοώντας πλήρως τον διπλανό αερολιμένα. Ακόμα, όμως, και αυτοί που πίστεψαν στην τουριστική ανάπτυξη έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσέλκυση επισκεπτών από την Αττική, αγνοώντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή αγορά. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, αλλά θα το επαναλάβουμε.

Το 2023 καταγράφηκαν στα ξενοδοχεία του Δήμου Καλαμάτας 404.909 διανυκτερεύσεις (121.828 διανυκτερεύσεις αλλοδαπών), στον Δήμο Χανίων 2.963.084 (2.743.004 διανυκτερεύσεις αλλοδαπών), στον Δήμο Ρεθύμνου 3.517.052 (3.324.478 διανυκτερεύσεις αλλοδαπών) και στον Δήμο Ρόδου 13.788.491 (13.310.722 διανυκτερεύσεις αλλοδαπών). Την ίδια χρονιά, το 2023, ακόμα και στη Μεσσηνία καταγράφηκαν 5 διανυκτερεύσεις ανά άφιξη αλλοδαπού και 2,5 διανυκτερεύσεις ανά άφιξη Έλληνα επισκέπτη.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κοινωνικοί εταίροι του Δήμου Καλαμάτας πρέπει να στραφούν στη διεθνή αγορά. Τι κάνει, όμως, ο Δήμος Καλαμάτας; Αποφασίζει να δαπανήσει χρήματα για να προβληθεί στην… ελληνική τουριστική αγορά. Θα επαναλάβει δηλαδή τις ενέργειες που κράτησαν στάσιμη την Καλαμάτα, ενώ η Κρήτη «πετούσε». Καλά θα πάει κι αυτό.

lathanasis@yahoo.gr 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 12:55