Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 10:45

Ξενοδοχειακές ζώνες στον Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Ξενοδοχειακές ζώνες στον Δήμο Καλαμάτας

Τον Απρίλιο του 2020 η στήλη χαρακτήρισε υπεραισιόδοξο το σχέδιο του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, που προέβλεπε ότι σε μία διετία θα έχει εφαρμοστεί η πολεοδομική μελέτη στα 440 στρέμματα της Ανατολικής Παραλίας, μεταξύ της οδού Καρακούση και του ξενοδοχείου “Φιλοξένια”.

Το φιλόδοξο σχέδιο προέβλεπε επίσης τη διάνοιξη της οδού Κρήτης. Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι το σχέδιο ήταν από υπεραισιόδοξο έως ανεδαφικό, αφού τέσσερα χρόνια μετά δεν υπάρχει καν ανάδοχος στον διαγωνισμό για τη σύνταξη της πολεοδομικής μελέτης της Ανατολικής Παραλίας. Στην πραγματικότητα, από τη χρονική στιγμή που θα ανακηρυχθεί ανάδοχος, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να ξεκινήσει η πράξη εφαρμογής. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η εμπειρία από την πολεοδόμηση της Κηπούπολης, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ακόμα συνεχίζεται. Τουλάχιστον μία δεκαετία θα χρειαστεί και η πολεοδόμηση της Δυτικής Παραλίας, αν και όταν ξεκινήσει εκεί η σχετική διαδικασία.

Συμπέρασμα: Την επόμενη δεκαετία δεν θα υπάρχουν οικόπεδα για μεγάλα ξενοδοχεία ούτε στη Δυτική ούτε στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας. Και για να ανοίξει ο δρόμος των μεγάλων επενδύσεων σε ξενοδοχεία, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, που σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Παναγιώτη Νίκα δείχνει ότι πιστεύει στις τουριστικές δυνατότητες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Έτσι κι αλλιώς, ο δρόμος για την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις ανθρώπων, που αγνοούν την πραγματικότητα και πιστεύουν ότι αρκεί η βούληση για να αλλάξει ο κόσμος.

Όλα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να περιμένει μία δεκαετία για να δημιουργηθούν εντός των ορίων του μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, το 2023 στον Δήμο Καλαμάτας υπήρξαν μόλις 404.909 διανυκτερεύσεις, στον Δήμο Πύλου - Νέστορος 559.089, στον Δήμο Ναυπλιέων 659.905, στον Δήμο Χανίων 2.963.084, στον Δήμο Ρεθύμνου 3.517. 052 και στον Δήμο Ρόδου 13.788.491 διανυκτερεύσεις. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην ανάγκη άμεσης δημιουργίας ειδικών ξενοδοχειακών ζωνών στον Δήμο Καλαμάτας με (πρωτόγνωρα) υψηλούς συντελεστές δόμησης και μεγάλο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων. Το θέμα, όμως, της έλλειψης ξενοδοχειακών κλινών ούτε καν συζητήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού. Όλα τα υπόλοιπα είναι… καλές προθέσεις.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τουριστική ανάπτυξη στην Πελοπόννησο