Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 12:45

Ο δρόμος έχει απίστευτη ιστορία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

“Μέσα στο καλοκαίρι του 2006 θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο για τον οδικό άξονα Κορίνθου - Πατρών - Πύργου - Τσακώνας” δήλωνε το 2005 ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Τρυφωνίδης, αλλά φθάσαμε στο 2015 και ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε τους οκτώ ανάδοχους που θα κατασκευάσουν το τμήμα Πάτρα - Πύργος, ούτε αν θα κατασκευαστεί έστω και ένα χιλιόμετρο στο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.

Εννοείται φυσικά ότι δε φταίει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση του έργου, αλλά σίγουρα από το κίνημα “δεν πληρώνω” έως την κατάτμηση ενός δρόμου 100 χιλιομέτρων σε οκτώ εργολαβίες σίγουρα έχουν περάσει πολλά χρόνια και γι' αυτό κανένας δεν θυμάται πώς φτάσαμε έως εδώ. 

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι στις 6 Αυγούστου 2008 “ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ  Γ. Σουφλιάς υπέγραψε μαζί με τον παραχωρησιούχο και τις δανείστριες τράπεζες την έναρξη της παραχώρησης και των προθεσμιών της σύμβασης της Βορειοδυτικής Οδού Πελοποννήσου, δηλαδή του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα”. 

Η σύμβαση προέβλεπε: 

“Εντός 20 μηνών: Ολοκλήρωση αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος.

Εντός 42 μηνών: Ολοκλήρωση του τμήματος Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος.

Το υπόλοιπο τμήμα Πύργος – Τσακώνα μήκους 90 χλμ. θα περαιωθεί μέσα στη συνολική προθεσμία των 70 μηνών”. 

Το πρώτο τμήμα που χάσαμε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν το Πύργος - Καλό Νερό, επειδή προσέφυγαν όσοι δεν βλέπουν τα παραθαλάσσια αυθαίρετα από τον Πύργο έως το Καλό - Νερό. Στη συνέχεια και με πρόσχημα την οικονομική κρίση τα έργα σταμάτησαν και ο παραχωρησιούχος απαίτησε να μη γίνει το έργο από τον Πύργο έως την Τσακώνα. Η κυβέρνηση Σαμαρά δέχτηκε το αίτημα αφήνοντας όμως το φιλέτο των διοδίων της  Ελευσίνας στον παραχωρησιούχο. Αν αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, τότε είναι η μεγαλύτερη βλακεία. Σε κάθε περίπτωση η αρχική σύμβαση παραχώρησης την οποία είχε ψηφίσει η Βουλή, άλλαξε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και κανένας δικαστής δεν αναζήτησε ευθύνες. 

Τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ετοιμάζεται να σπάσει σε οκτώ εργολαβίες το τμήμα Πάτρα - Πύργος και ένας Θεός ξέρει σε πόσες το Τσακώνα - Καλό Νερό. Μάλλον εκτιμά ότι είναι διεφθαρμένοι μόνο οι μεγάλοι εργολάβοι γιατί δεν θέλει να δει τα δεκάδες σκάνδαλα με τους μικροεργολάβους. Το πιο πιθανό είναι λοιπόν να δώσει ένας κατασκευαστής 90% έκπτωση για να πάρει ένα τμήμα του Πάτρα - Πύργος, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να εκβιάζει για την αποπεράτωση του έργου. Υπάρχει βεβαίως πιθανότητα να πάρουν λαμόγια και τα οκτώ τμήματα και τελικώς ο δρόμος να καταλήξει ο δρόμος στα δικαστήρια. 

Ειλικρινά δεν ξέρω πότε και αν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. Υποψιάζομαι όμως ότι και το 2025 για του δρόμου την απίστευτη ιστορία θα γράφω. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 12:46